Jak ukládat čaj doma

V mnoha státech je čaj jedním z hlavních nápojů. Je tak známé všem národům, že se stala nedílnou součástí našeho života. Čaj, stejně jako naprosto jakýkoli výrobek, má však trvanlivost a aby nedošlo ke zkrácení tohoto času, je nutné dodržovat pokyny k jeho skladování. Proto je důležité s ním zacházet nejen zodpovědně, ale i pečlivě, aby tento nápoj neztratil své prospěšné prvky, zůstal po dlouhé době jako voňavý a chutný.

Podmínky skladování

Jsou-li čajové listy skladovány s použitím správné technologie, budou mít tyto prospěšné přínosy jako:

  • nasycení vitaminů C, P, B1;
  • zpevňující nádoby;
  • snížení tlaku;
  • příznivý účinek na nervový systém, který jej nepřeplňuje, jako káva;
  • odstranění nevolnosti při žvýkání listů.
Pokud není zodpovědný za konzervaci čaje, může se stát neškodným a poškozovat zdraví.

Faktory ovlivňující bezpečnost čaje

TermínDoba použitelnosti čaje se počítá od data jeho odběru. Pokud čajový nápoj není správně skladován, jeho chuť, barva, vzhled a užitečné látky se mohou časem měnit. A nejčastěji je to způsobeno vlivem faktorů životního prostředí na to. Výsledkem je, že může „stárnout“ mnohem rychleji, než je stanovená skladovatelnost. Proto je opravdu důležité vědět, co má na čaj velký vliv.

Vlhkost vzduchu

Sušený čaj lze obvykle zakoupit na regálech. Vzhledem k tomu, že tento nápoj je hygroskopický, to znamená, že obsahuje malé procento vody, může snadno absorbovat veškerou vlhkost. Z toho se mohou mikroorganismy a plísně vytvářet s velkou rychlostí. Proto se nedoporučuje uchovávat čajové listy nad dřezem nebo plynovým sporákem, kde pára často pochází z vaření nebo teplé vody. Je žádoucí, aby podíl vlhkosti pro skladování čaje nebyl větší než 65-70%.

Sluneční paprsky

Dalším nepřítelem čaje je světlo. Zvyšuje rychlost oxidace v něm, ničí všechny živiny a pigmenty. Díky tomu začínají sušené listy žloutnout, chuť se stává mnohem horší, aroma zmizí, zelené čaje se stanou nažloutlou barvou. Čaj se doporučuje uchovávat na neosvětleném místě.

Nasycené pachy

Čaj se vyznačuje dokonalou absorpcí všech cizích pachů. Necháte-li ji v blízkosti ryb za pár hodin, pak v důsledku toho, při vaření, dostanete bez chuti nápoj, který silně voní.ryby.

Teplota vzduchu

Je-li v místnosti, kde je čaj uložen, vysoká teplota vzduchu, pak se podstatně zhorší. V něm začnou růst mikroorganismy, jako jsou plísně, kvasinky a různé bakterie. Bohužel je nepravděpodobné, že by jejich formace byla zcela zastavena, nicméně může být výrazně zpomalena. Čajový nápoj jednoduše uskladněte na chladném místě, například v chladničce nebo v mrazničce. Při nízkých teplotách se bude vývoj mikroorganismů vyskytovat velmi pomalu, protože se výrazně zvýší životnost čaje.

Důležité!

Nedoporučuje se zmrazovat čaj. Je žádoucí, aby byl skladován na místě, kde se teplota udržuje od +1 do +2 stupňů.

Interakce se vzduchem

Není to jen čaj vyrobený z hermeticky uzavřeného obalu. Vzhledem ke své interakci se vzduchem začíná oxidovat, což vede ke zničení polyfenolů a terapeutických vlastností. Proto je žádoucí zakoupit čajové lístky v malých objemech a skladovat je v nádobách, které lze hermeticky uzavřít.

Správné skladování zboží

Pro zachování vůně, čerstvosti a léčivých vlastností čaje je důležité vědět, v které nádobě by měl být skladován. Dvě hlavní kritéria při výběru jídel - neprůhlednost a těsnost:

  • nejlepší volbou by byla keramika nebo plechovka s pevným víkem, které neumožňuje průchod vlhkosti a pachů;
  • skleněné zboží by mu však mělo dát prostor v temné skříňce, aby do něj nespadlo slunce;
  • tam jsou obaly vyrobené z fólie, čajové lístky budou také v nich dobře udržovány, ale pokud je potah, který zabraňuje pronikání cizích pachů dovnitř;
  • Nenechávejte čaj v plastových nádobách, papírových, látkových a plastových sáčcích, protože papír může projít kyslíkem a vlhkostí, plasty - slunečními paprsky a v pytlích a látkových listech se začnou dusit.

Doba skladování čaje

Doba skladování čajových lístků je odlišná. Může záviset na typu čaje:

  1. Bylinný - maximální doba uchování všech užitečných látek v něm přibližně 24 měsíců.
  2. Výrobci na velkoobjemovém balení uvádějí na obalu, že tento čaj může být kvůli zapečetěnému obalu skladován přibližně dva roky. Je však užitečnější, pokud bude použit po roce.
  3. Uvařený černý čaj - nejlépe spotřebovaný do hodiny, po kterém začne uvolňovat škodlivé prvky.
  4. Uvařený zelený čaj - na rozdíl od černé, může a měl by se vařit asi 3 krát. To může zlepšit jeho chuť, a živiny nejsou ztraceny.
  5. Bílé a žluté čaje - doba použitelnosti těchto druhů nepřesahuje 12 měsíců.
  6. Červená, černá a modrá - vzhledem k tomu, že listy těchto odrůd jsou oxidovány, mohou být skladovány po dobu asi 2 let.
  7. Lisováno - během přepravy je pohodlnější než při volném. Kvůli tomutakové omezené množství vzduchu může zadržet své živiny po dobu asi 8 měsíců.
  8. Baleno - pro úsporu času většina lidí používá právě takovou možnost, je však třeba mít na paměti, že je špatná kvalita, protože se vyrábí ze zbytků čajových lístků. Může být uložen v této formě po dobu asi 6 měsíců.
  9. Čaj v lahvích není nijak zvlášť výhodný. Doba použitelnosti - 12 měsíců.
  10. Karkade a Ivan Chai - tyto odrůdy lze zachovat po dobu 2 let.

Poradenství!

Pokud necháte uvařený černý čaj v chladničce, prodlouží se jeho skladovatelnost na jeden den.

Zvláštnosti různých odrůd

Chuť, vaření a skladování čaje závisí na odrůdě. Nyní je sortiment čajových nápojů tak obrovský, že si každý může vybrat, aby vyhovoval jejich potřebám. Hlavní věc je vzít v úvahu vlastnosti každého čaje.

  1. Zelená - obsahuje velké množství užitečných prvků díky absenci oxidace. Výhody - reguluje cukr, snižuje tlak, čistí tělo, zvyšuje pružnost cév, zvyšuje metabolismus, zpomaluje stárnutí. Uchovávejte v chladničce. Je nutné vařit s vodou asi 75-85 stupňů po dobu asi 2-4 minut. Pokud použijete příliš horkou vodu, nápoj může mít hořkou chuť. Jeden čaj listy mohou být dost pro 4-5 krát, za předpokladu, že čaj byl vysoce kvalitní.
  2. Černá - tmavá barva vzniká dlouhodobou fermentací. Obsahuje kofein,mnohem měkčí než káva. Čaj může posílit imunitní systém a zvýšit práci mozku, ale pokud ho přeceňujete jeho použitím, může být absorpce vitamínů, železa a bílkovin komplikovaná. Udržujte lepší na tmavém chladném místě. Při vaření tohoto typu čaje je lepší použít vodu 85-95 stupňů po dobu asi 5-6 minut. Dost tohoto svařování pro 2-3 aplikace.
  3. Bílá - průhlednost se dosahuje v důsledku kouření listů a sušení na slunci. Obsahuje mnohem více výhod než fermentace díky absenci oxidace. Dokáže dokonale zvládnout únavu, osvěžit, zlepšit metabolismus a má nejmenší procento kofeinu všech odrůd, ale je také považován za jeden z nejdražších. Uchovávejte na chladném místě. Listy by měly být vařeny na 55-65 ° C po dobu asi 2-4 minut. Lze aplikovat na 5-6 čajových lístků.
  4. Bylinný čaj - existují různé variace tohoto čaje, ale před použitím bylin by měl člověk najít informace o jejich vlastnostech a správné kombinaci. Dobře se zklidňuje a příznivě působí na nervový systém. Musíte nalít vařící vodu - 100 stupňů. Je nutné trvat v závislosti na tom, které bylinky používáte. Čas se může pohybovat od 2 do 10 minut.
  5. Pu-erh - tento druh má svou specifickou chuť, která se získává díky mnohaleté fermentaci. Čistí tělo, snižuje hladinu cukru v krvi a normalizuje tlak. Proto se věří, že čím více let puerh, tím je užitečnější Uchovávejte na tmavém místě. Voda provaření by mělo být kolem 85-90 stupňů. Trvejte na 3-4 minutách. Ale můžete ho vařit 8 až 10 krát.
  6. Hibiscus - tato odrůda má nejvyšší množství antioxidantů. Má proto protizánětlivé účinky a může pomoci zpomalit stárnutí. Měla by být naplněna horkou vodou asi 90-95 stupňů a trvat asi 9-12 minut.
  7. Mate - založený na Paraguayské Holly. Tato odrůda obsahuje největší množství kofeinu. Má vysoký obsah minerálů, vitamínů, které příznivě působí na organismus. Při vaření používejte vroucí vodu - 95-100 stupňů. Trvejte na 6 minutách. Množství použití svařování může být až 9 krát.

Zajímavé!

Na rozdíl od jiných druhů čaje se Pu-erh při interakci se vzduchem stává více aromatickým a zdravějším a v hermetických obalech začíná ztrácet své vlastnosti.

Chyby

Pití čaje je v našem životě tak známé, že můžete dělat chyby, aniž byste to věděli. Proto byste o nich měli mít představu:

  1. Někteří lidé dávají přednost tomu, aby ve stejném kontejneru zůstali různé druhy čaje - to je nesprávné, protože vůně předchozích listů může zkazit vůni nových. Pití čaje po uplynutí doby použitelnosti může vést k nebezpečným zdravotním problémům a také k rozvoji nádoru.
  2. Pití čaje před spaním - pokud nechcete trpět nespavostí, pak byste to neměli dělat lépe kvůli přítomnosti kofeinu v něm.
  3. Dárkové nádoby s čajem - obvykle v obchodech můžete vidět krásně zdobené skleněné nádoby, které dávají kvalitní čajové lístky. Pro ty, kteří tomu skutečně rozumějí, je však nepravděpodobné, že by čaj, který stál ve skle tolik času, byl skutečně užitečný.
  4. Chcete-li udržet čaj v mrazničce ve velkém množství - samozřejmě, není v tom nic špatného, ​​ale je lepší to udělat v malých množstvích, jinak bude jeho vůně rychle mizet.
  5. Nevytahujte čaj - pokud si ráno připravíte čaj, dokud nezůstane ve večerních hodinách a pak nepijete, nebudete mít žádný prospěch, ale poškodíte i vaše zdraví.

Tipy

Znalost hlavních tajemství pro zachování všech živin v čajových listech může výrazně prodloužit jeho trvanlivost a pochopení zásady výběru samotného čaje vám ušetří peníze a čas.

  1. Pokud si chcete koupit kvalitní nápoj, pak byste neměli očekávat, že to bude levné.
  2. Porcelánový kontejner, který lze hermeticky uzavřít, je ideální pro skladování čaje.
  3. Čajové lístky by neměly být rozptýleny při hnětení prsty.
  4. Pokud uvařený čaj ztratil chuť, pak jeho skladovatelnost již vypršela.
  5. Je žádoucí, aby se po minutě vylil první nápoj pu-erh. To ho zachrání od všeho prachu.
  6. V případě, že se stojan na čaj v obchodě nachází v blízkosti koření nebo chemie, neměli byste si ho koupit.

    Zajímavé!

    Je-li místo produkce a odběruDoba trvanlivosti je pravděpodobně stejná, jak je uvedeno na obalu.

  7. Uchovávejte velké množství čaje v jedné nádobě, protože jakmile nádobu otevřete, bude do ní pronikat vlhkost.
  8. Pokud čaj již není vhodný pro konzumaci, může být dokonale použit jako deodorant. Když jsou na nějakém místě nepříjemné pachy, čajové lístky s ním mohou pomoci. Můžete ho rozptýlit v malých pytlích, nechat pár dní a nebude cítit zápach.

Pokud se budete řídit všemi výše uvedenými doporučeními, můžete čajové lístky skladovat po dlouhou dobu kompetentně, aniž byste k tomu museli nakupovat speciální zařízení. Čaj potěší svou jedinečnou chutí, jedinečnou vůní, užitečným složením, skvělou náladou, energií a vitalitou každý den.