Volba nerezového nádobí, litiny a smaltu pro indukční vařič

Pořízení indukčního vařiče je často doprovázeno změnou ve všech nádobách a pánvích. Tento nákup je z technologického hlediska oprávněný, protože nové nádobí poskytuje maximální úroveň úspory energie, což vám umožňuje zkrátit čas potřebný pro vaření a dosáhnout rovnoměrného vytápění. Nádobí pro indukční vařič je mnohem dražší než běžné kuchyňské nádobí, takže je důležité vědět, na co se při výběru rozhodnout.

Účelnost nákupu

Pro určení toho, které nádobí je potřebné pro indukční vařič, stačí seznámit se s principy provozu takové pece. Varná plocha tohoto zařízení se nikdy nezahřívá.

Pokud jde o klasická plynová zařízení, zdrojem tepla je otevřený plamen. Přenáší tepelnou energii na pánve a hrnce, po kterých přechází do potravin. Během tohoto procesu je však pozorováno zahřívání samotného povrchu a okolního prostoru. Zahřívání elektrického vařiče často trvá dlouho. Po vypnutí byste měli počkat na chlazení pracovní plochy. Je teplýre-emitoval do vzduchu.

Indukční vařič pracuje v souladu s elektromagnetickou indukční technologií. Princip činnosti takových zařízení spočívá v tom, že v uzavřeném prostoru je generován proud. To se děje pod vlivem magnetického záření.

Deska má sklokeramický povrch, pod kterým se nachází měděná cívka. Vytváří magnetické oscilace. Spodní část speciálního nádobí je uzavírací okruh. Jakmile se objeví proud, začne se zahřívat. Přenos tepelné energie zde platí výhradně pro hrnce nebo pánve. Povrch skleněné keramiky zůstává chladný.

Předpokladem tvorby tepla je přítomnost feromagnetických vlastností. Jinými slovy, je nutné, aby byl objekt přitahován k magnetu. Pokud se tak nestane, nádobí zůstane studené.

Použitý materiál

Volba materiálu hraje obrovskou roli, protože to ovlivňuje výkon zařízení a chuť připravených pokrmů. Z tohoto důvodu je důležité určit vhodnou volbu pro nádobí. Na trhu existují různá řešení, z nichž každá má své plusy a minusy.

Nerezová ocel

V obchodech se nacházejí hrnce a samostatné soupravy z nerezové oceli.Tento materiál má mnoho pozitivních vlastností:

  1. Perzistence před oxidací. Díky tomu si potraviny zachovávají své příznivé vlastnosti, takže si je můžete uložitchladničku přímo na pánvi.
  2. Síla. Nádobí z ušlechtilé oceli lze používat po dlouhou dobu.
  3. Nízká hmotnost.
  4. Atraktivní design. Povrchy jsou matné nebo lesklé.

Kromě výhod lze také identifikovat nevýhody nerezové oceli. Jídla z ní nemají speciální nepřilnavou vrstvu. V důsledku toho, během vaření, jídlo hoří na dno. Ne všechny produkty mají feromagnetické vlastnosti.

Plechovky litinové

Účelnost použití těchto výrobků je vysvětlena výhodami litiny. Zahřívá se rovnoměrně a rychle, zatímco jídlo nespalí. Kuchyňské nádobí vyrobené z takového materiálu se vyznačuje trvanlivostí a pevností. Dokonale zachovává teplo: přinést jakýkoliv výrobek do pohotovosti, aby ho nechal pod zavřeným víčkem, dokud nevychladne.

Inertnost materiálu hraje důležitou úlohu pro lidské zdraví. Litina nepřichází do styku s potravinami. Proto nelze očekávat žádné nepříjemné následky.Mezi nevýhody těchto pokrmů patří:

  1. Významná hmotnost výrobků. Jakýkoliv pád může způsobit poškození povrchu sklokeramiky.
  2. Tendence absorbovat pachy potravin a korozi. Tento jev je vysvětlen zranitelností zdí.
  3. Jídla se zdají být masivní, ale křehká. Pokud narazíte na podlahu s keramickou dlažbou, lze ji snadno rozdělit.

I přesnevýhody je litina považována za jeden z nejkvalitnějších materiálů pro výrobu nádobí.

Možnosti smaltování

Při výběru kuchyňských potřeb pro technologická zařízení je třeba věnovat pozornost kovovým výrobkům se smaltovaným povlakem. Toto řešení má řadu nepopiratelných výhod.Mezi nimi:

  • snadná péče;
  • pevnost a trvanlivost za předpokladu, že čisticí komponenty jsou vybrány správně a nepoškozují konstrukci;
  • cenově dostupné;
  • různé barvy.

Když se rozhodnete, které nádobí pro indukční vařič je nejlepší, musíte se blíže podívat na dno pánve. Smaltované vzorky mají často zakřivené dno. Výsledkem je mírné vyvýšení. Provádí funkce rezonátoru, který může při zahřátí způsobit charakteristické zvuky. Výběr produktů pro high-tech kamna, je lepší dát přednost pánvi s plochým dnem.

Tipy pro výběr jídel

Jak si vybrat pokrmy pro indukční vařič, není snadné pochopit, protože na trhu je velký výběr výrobků. Specializované modely mají vždy speciální značky, které označují jeho účel: slovo indukce a spirálový vzor, ​​který obsahuje malé smyčky. Pokud si takové modely nemůžete koupit, můžete jít do běžného obchodu, kde si vezmete magnet. Zkontroluje dostupné možnosti. Pokud se magnet nalepí na dno, pakMůžete si koupit pan nebo pánev bez zaváhání.

Při nákupu jídel existuje několik dalších podmínek. Jeho dno může hodně říct. Kromě schopnosti přilákat magnet musí být dostatečně silný (nejméně 3 mm). Čím silnější je, tím rychleji můžete vařit jídlo.

Jednotliví výrobci uvádějí, které nádobí lze použít pro indukční vařiče, které vyrábějí. Důležitým ukazatelem je průměr hořáku. Tento parametr je uveden v pokynech pro desku. Mělo by zabírat nejméně 70% pracovní plochy. Pokud tato podmínka není splněna, proces ohřevu nebude úspěšný.

Výrobci sporáků obvykle poskytují informace o optimální velikosti nádobí. Jeho průměr by neměl být menší než 12 cm, pokud je pánev nízká a široká, bude schopna zvládnout vaření rychleji než vysoké a úzké.

Užitečné triky

Po nabytí nových high-tech sporáků se nevyhnutelně vyvstává otázka nákupu vhodného nádobí. Nezkušení hostesky se zastaví a snaží se pochopit rysy výběru kuchyňských potřeb. Standardní pánve a hrnce se lépe nakupují, ale například s Turkem mohou nastat problémy při vaření kávy. Ale existuje řešení. Na prodej můžete najít "palačinky", kompletně pokrývající hořák. Na ně mohou být umístěny malé objekty.

Když se snažíte zjistit, které nádobí je vhodné pro indukční vařiče, někteří majitelé těchto zařízenízkuste použít běžné pánve a nerezové hrnce a další materiály. Je třeba říci, že mohou být také použity, ale podléhají určitým parametrům.Měla by být dodržena následující bezpečnostní opatření:

  1. Zkontrolujte povrch, zda nebyl odlomen nebo poškrábán. Mohou poškodit skleněnou keramiku.
  2. Pokud dojde k deformaci, nádobí nelze použít.
  3. Pokud hovoříme o smaltovaných modelech, pak by měla být spodní část bez selhání. V ideálním případě se doporučuje zakoupit speciální soupravy od stejného výrobce a vyrobené ve stejném provedení.

Oblíbení výrobci

Volba výrobce by neměla být věnována menší pozornost než materiál. Tam jsou nejlepší značky, pokud si myslíte, že uživatelské recenze. Tento seznam obsahuje německou značku Luxstahl. Tato značka je poměrně populární mezi ruskými spotřebiteli. Hotové výrobky jsou vybaveny trojitým dnem. Jsou vyrobeny z nerezové oceli.

Pokrmy v těchto nádobách se rychle vaří, protože ohřev zde je rychlý. Povrch těchto modelů není oxidován. Rukojeti jsou pevně upevněny. Mohou se bezpečně dotknout i při probíhajícím vaření, protože se nezahřívají.

Turecká značka LAVA nabízí pánve a hrnce ze speciální litiny. Aby byly výrobky atraktivnější, jsou pokryty barevným smaltem. Nádobí pro high-tech kamna jsou různého druhu a jsou vhodné prorůzných úkolů. Je možné vařit zeleninu a maso v ní, to je obzvláště dobře přizpůsoben pro hasicí režim. Výrobky nespalují a zachovávají si charakteristické aroma. Pro použití takových modelů to bylo pohodlnější, dlouhá rukojeť byla součástí designu.

Italská společnost Paderno vyrábí profesionální pokrmy z kvalitní oceli. Můžete si vybrat lesklý a matný model. Pro ochranu proti hoření mají dno ze tří vrstev. Neméně populární je další výrobce z Itálie - Pintinox. Specializuje se na nerezovou ocel a litý hliník. Dno je také třívrstvé. Jako nelepivý povlak se používá teflon. Toto nádobí se vyznačuje rovnoměrným ohřevem a může dlouhodobě zadržovat teplo. Stěny dobře odolávají mechanickému namáhání.

Matfer má různé použité materiály. Vyrábí atraktivní modely. Nejoblíbenější hrnce jsou vyrobeny z litiny, která je potažena vrstvou hliníku. Ten je schopen provádět teplo. Existují lehčí modely. Jsou vyrobeny z hliníku a mají povlak na bázi keramiky. Velikosti a tvary těchto výrobků jsou odlišné. Jejich společným rysem je jednoduchost a hygiena.

Důležité detaily

Je nutné podrobně prostudovat, jaký druh nádobí je pro indukční panel potřebný, pokud budete toto zařízení kupovat. Uvažované značky jsou prověřené. Můžete si zakoupit modely, kterébez pochyb o jejich kvalitě. Volba je nejvíce závislá na způsobu vaření a osobních preferencích kupujícího.Litina je vhodnější pro kalení, zatímco hliník je vhodný pro vaření polévek .

Stejně důležité jsou vnější charakteristiky dostupných úprav. Někteří mají rádi krásný lesk z nerezové oceli, jiní jako síla litiny. Také dostává mnoho ocenění a hliníku, protože se snadno čistí a má lehkou texturu.

Barevnou smaltu vybírají ti, kdo na první místo kladou vnější prvky. Aby nakoupené výrobky splňovaly všechny požadavky, je nutné přesně zvolit objem, průměr, materiál a vzhled nádobí. Každá z dostupných možností má své klady a zápory.