Jak čistit celer a zda to udělat?

Celer je všestranná rostlinná plodina. Používá se čerstvé, pečené a dušené, vařené v polévkách, přidané do smoothies a čerstvých džusů. Užitečné budou všechny části rostliny od horních listů až po kořen ukrytý v zemi. Chcete-li ocenit kořeněnou chuť a svěží aroma, abyste získali maximální užitek, musíte zeleninu řádně připravit.

Vlastnosti výrobku

Chemické složení celeru je bohaté na vitamíny a mikroprvky. Obsahuje sloučeniny skupiny B, A, E, K, dokonce kyselinu askorbovou. Obzvláště cenné jsou riboflavin a thiamin, které se hromadí v rostlině v řapíku a listí. Z celeru, můžete získat apiol, vzácné v bylinných přípravcích. Kořenová část obsahuje těžko stravitelné bílkoviny a cholin, listy jsou bohaté na kyselinu nikotinovou.

Benefit

Jakmile jsou tyto látky v trávicím systému, stávají se aktivními:

  • zvýšená sekrece žaludeční šťávy;
  • zvyšuje stabilitu buněk těla;
  • nervový systém zklidňuje.

Zvláště užitečnézeleniny s výrazným duševním a emocionálním stresem. Pomáhá posilovat systém, uklidnit a omladit.

Poznámka!

Aminokyseliny sedící v celeru mohou zpomalit proces stárnutí. Chcete-li je získat v maximálním množství, je lepší použít stonky a listy bez zpracování.

Celer je zvláště užitečný pro muže. Stabilizuje hormony, snižuje cholesterol a zlepšuje krevní obraz. Jedním z příznivých účinků je snížení tlaku. Pro dosažení takových výsledků je nutné použít čerstvé.

I ve vysušené formě má zelenina ve formě koření mnoho užitečných vlastností. Udržuje si esenciální oleje ve vysokých koncentracích. To je vynikající diuretikum, které pomůže normalizovat práci ledvin a jater, vyčistí je a vyhnout se stagnaci tekutin.

Zelenina je jedinečná: každá její část má speciální chemické složení, je cenná u některých vitamínů a stopových prvků, a proto nelze říci, že by mohly být prospěšné zeleně nebo kořeny. Listy obsahují největší množství éterických olejů, navíc 70% vitamínu A je koncentrováno v této části anténní části. Kořen obsahuje asi 75 procent vitaminu K obsaženého v celeru, navíc je nepostradatelným zdrojem mědi, zinku, selenu a fosforu, které v zelené části prakticky chybí. Cenné a stonky, tzv. Stonky. Obsahují vápník, hořčík a sodík.

Možná škoda

Jelikož všechny části rostliny obsahujítolik různých vitamínů a mikroprvků, celer lze považovat za aktivní potravinářskou přídatnou látku přírodního původu. V tomto ohledu stojí za to připomenout některé kontraindikace:

  • období laktace;
  • těhotenství;
  • epilepsie;
  • krvácení;
  • hypotenze.

Zelenina má pozitivní vliv na trávení, avšak vzhledem k obsahu prospěšných kyselin může být kontraindikována u lidí s gastritidou na pozadí zvýšené kyselosti, nemocného žaludečního vředu. Celer může způsobit alergie.

Poznámka!

Seznam kontraindikací, odborníci na výživu poznamenávají, že nemluvíme o úplném vyloučení ze stravy, je třeba se vyhnout každodenní konzumaci zeleniny v množství větším než 100 gramů.

Jednou z důležitých vlastností výrobku je jeho schopnost zvyšovat buněčnou permeabilitu a absorpci látek do krve a tkání. Proto, v případě otravy, po kousnutí jedovatým hmyzem, hadi jsou zakázáni jíst to.

Správná příprava

Celer, podobně jako mnoho jiných druhů zeleniny, aktivně hromadí živiny ve svých vlastních skořápkách. Ale je těžké jíst, a to nejen z důvodu chuti, ale také z důvodu tuhosti a neschopnosti plně opláchnout. Aby nedošlo ke ztrátě všech výhod produktu, aniž byste riskovali střevní poruchy, měli byste dodržovat jednoduchá pravidla primárního zpracování.

Jak vyčistit kořen

Konzumován je pouze loupaný rostlinný kořen. První etapa je mytí. UdělatTo lze provést tvrdou houbou nebo namočením v mírně teplé tekutině na půl hodiny, po opláchnutí pod tekoucí vodou. Odřízněte horní a spodní hustou část. Odloupněte škrabku na zeleninu a snažte se chytit co nejmenší vrstvu horní vrstvy kořene. Takzvané „oči“ musí být vyříznuty, vyčištěny a vytěženy a opatřeny ostřím nože. Na dotek hmatné oblasti „houbovité“ struktury. Nemají žádnou chuť ani užitek, takže by měly být odstraněny, aby se nepokazilo jídlo. Můžete je nechat pouze v případě, že je celer použit jako prostředek pro hubnutí: tvrdá vlákna dokonale nasycená, dokonale čistí střeva.

Jak vyčistit dřík

Není nutné čistit stonky, takové zpracování je nezbytné pouze tehdy, je-li základem dětské výživy celer. Je lepší nekupovat předprané řapíky: nemají příliš příjemnou chuť, některé z příchutí jsou také ztraceny. Před použitím zeleninu důkladně omyjte, vrchní kůži odstraňte tenkým nožem, má tenký, ale trvanlivý film. Je lepší začít od tlustého konce, od místa připojení ke kořeni, pomalu oddělující kůži s úzkými pruhy. Odřízněte tmavé a hnědé oblasti.

Poznámka!

Při nákupu je lepší zkontrolovat stonky. Rostou do svazku, ale během skladování se začnou zhoršovat, takže pokud vidíte průlomové body, je lepší zvolit jiný svazek, protože tento není příliš užitečný a nemusí mít výraznou chuť a vůni.

Jak čistit zeleninu

Listový celer nepotřebuje další čištění. Pokud je rostlina dost stará, listy mohou být tvrdé a hrubé, ale stojí za to sekat nebo je sekat, nevyhazovat je, aby se zachovaly všechny užitečné stopové prvky. Čištění by mělo spočívat v pečlivém výběru listů. Všechny vybledlé a žluté by měly být odstraněny, zbytek opláchnut pod tekoucí vodou.

Musím slupku celeru

Existují dvě protichůdná stanoviska:

  1. Pečlivě umytá zelenina, i když není připravena, nepředstavuje žádné zdravotní riziko. Proto nemůžete odstranit kůži, zejména pokud je výrobek používán pro šťávy. Kromě toho by měly být ponechány všechny skořápky při výrobě terapeutických tinktur.
  2. Při použití při vaření by mělo být čištění povinné, pokud zelenina není nejmladší. Totéž by mělo být učiněno, pokud není celer z vlastního pozemku nebo nebyl zakoupen od známého producenta. Jakákoli skořápka akumuluje chemické prvky z prostředí, a proto může být nebezpečná. Ze stejného důvodu vždy vyčistěte celer pro dětskou výživu.

Neodstraňujte zeleninu důkladně, pokud je hlavním účelem jejího použití - hubnutí. Hrubé části, kůže, jsou stráveny po dlouhou dobu, zásobují tělo živinami bez dalších kalorií. Kromě toho vlákno v jejich složení pomáhá normalizovat stolici a práci střev s omezeními na potraviny.

Salát s celerem: jak správně vařit

Použitíceler v různých pokrmech, je třeba mít na paměti, že má velmi bohatou vůni a kořeněnou chuť díky velkému množství éterických olejů. Taková mísa nevyžaduje velké množství obvazu nebo jiných koření nebo aromatických bylin. V přípravku můžete použít všechny části rostliny. Šalát je preferovanou volbou pro servírování, protože v syrové formě je celer co nejzdravější.

Rostlinný kořen má spíše měkkou, ale hustou strukturu. Proto by měl být nakrájen na tenké plátky, brčka nebo malé kostky. Podle konzistence se dobře hodí k zelí, jablku a dokonce ik masu.

Poznámka!

Často se v obchodě vyskytuje řapíkatý celer již se zelení. V tomto případě jsou listy lépe neodhazovat, jsou také jedlé, mají příjemnou chuť a vůni.

Stonky by měly být rozřezány na plátky o tloušťce nejméně 0,5 cm. Příliš tenké, rychle se vzdávají šťávy a vysychají, ztrácejí chuť a jednoduše nevyčnívají z jiných výrobků. Pokud se jedná o teplý salát, stonky by měly být řezány ještě silněji, aby příliš nezmäkly během zpracování.

Zelení se doporučuje přidávat bez řezání. Malý drtič je přijatelný, ale v tomto případě je nutné brát celer trochu, protože zelení aktivně uvolní šťávu, vzdát se všech svých příchutí.

Jak čistit celer: několik triků

Tak, aby čištění kořenové části zeleniny netrvalo dlouho,Vyberte si správný výrobek při nákupu. Pokud je kořen měkký, lehký a deformovaný při stlačení, nestojí to za nákup. Byl skladován příliš dlouho při vysokých teplotách, bude obtížné ho čistit a saláty nejsou vůbec vhodné. Zpravidla, na policích můžete vždy najít celer s minimálním počtem "očí" a nesrovnalosti. To se nejen rychle čistí, ale je také přínosné z finančního hlediska: mnohem méně čištění, mnohem užitečnější produkt připravený k použití.

Kořen má poměrně velkou váhu s malou velikostí, takže je těžké ho ihned použít. Je-li celer není potřeba právě teď, je lepší nejprve odříznout správné množství a slupky, a udržet zbytky v kůře.

Nejen saláty: jak jíst celer celeru

Stonky zeleniny se nejčastěji používají v čerstvých salátech. Nicméně, odborníci na výživu doporučují zahrnout do stravy smíšené šťávy z tohoto produktu, přidejte je do příloh a dokonce použijte v omáčkách. Unikátní vlastnosti celeru umožňují výrazně zlepšit stupeň asimilace jiných živin, urychlit trávení poměrně těžkých potravin.

Jednou z původních a užitečných možností je použití stonkového celeru jako přísady do tradiční bramborové kaše. Může to být bramborová mísa nebo příloha z květáku. Po krátkém vaření budou řapíky měkké a snadno rozdrcené v mixéru.

Poznámka!

S ChereshkovemCeler může být vařené muffiny a sladké koláče. Přidání malého množství cukru a předběžného blanšírování vám umožní získat originální a hladkou chuť.

Doporučuje se, aby se na začátku oběda nebo večeře používaly pokrmy z kmenového druhu zeleniny. Šťávy použít půl hodiny před jídlem, saláty jako svačinu. Pokrmy s celerem lze skladovat několik dní, zejména pokud se jedná o zeleninové polévky. Budou jen více vonné.

Zahrnutí celeru do stravy bude mít pozitivní vliv na zdraví, proto by mělo být použito. Nízká cena a dostupnost v každém ročním období je jednou z důležitých výhod této středomořské zeleniny. Správná příprava každého dílu, vyloučení tepelného ošetření, můžete získat chutné a velmi zdravé pokrmy.