Musím si před vařením vyčistit houby a jak to udělat

Chcete-li koupit a sbírat vysoce kvalitní houby, musíte vědět, jak zjistit, že ovoce je čerstvé a jedlé, a také mít představu o zvláštních pravidlech pro čištění a přípravu, aby nedošlo k vážným otravám.

Škoda a dávky hub

\ t

Žampiony-jsou populární ,obsahující unikátní složení houby všem světa . Tyto plody obsahují obrovské množství bílkovin, fosforu, železa, manganu, vlákniny, vitamínů A, D, B, E. Jsou tak specifické, že vypadají jako zelenina v množství sacharidů a jejich složení je v ovoci. Prakticky nemají žádné tuky, takže 100 gramů obsahuje pouze 35 kcal. Tato odrůda hub je schopna:

  • posílení imunitního systému, kůže, zubů, kostí, vlasů, nehtů;
  • zbavit se přebytečné vody, normalizovat metabolismus, štítnou žlázu;
  • odstranění toxinů, cholesterolu z těla;
  • snížení hladiny glukózy v krvi;
  • protože obsahují velké množství sodíku, jsou skvělé pro udržení normální funkce ledvin;
  • zvýšení srážlivosti krve;
  • prevence duševního vyčerpání;
  • obsahují protizánětlivé prvky.

Doporučuje se nejíst tyto plody pro lidi, kteří mají:

  • ekzém;
  • ledviny, onemocnění jater;
  • dna;
  • alergie;
  • nesnášenlivost plodu;
  • gastrointestinální onemocnění.

Zajímavé!

Předpokládá se, že extrakt ze žampionů dokáže zmírnit omrzliny kůže.

Jak si vybrat houby

Aby se chránili před nákupem nekvalitní houby, dodržujte určitá pravidla. Při jejich výběru zkontrolujte každou položku:

  1. Vzhled - plody by měly vypadat celé, bez vad a poškození s narůžovělým nádechem. Neměli byste je dostat se zeleným kloboukem, černými skvrnami, tmavými deskami, kluzkým a lepkavým - tyto znaky naznačují, že ovoce je nepoživatelné.
  2. Aroma - dobrá zelenina má příjemnou, výraznou vůni. Amoniak bez zápachu.
  3. Klobouk - v ovoci je žádoucí, aby byl spojen s filmem s nohou, ale pokud je otevřený, znamená to, že překonal.
  4. Pružnost - pokud stisknete víčko, pak by se měl vrátit do tvaru poté a nesmí uvolnit žádnou šťávu.
  5. Výška nohy - pokud je noha dlouhá, pak jsou živiny v čepici mnohem menší. Proto je lepší zvolit houby s krátkým.
  6. Barva čepice v sekci - obvykle má béžovou, narůžovělou barvu.
  7. Obaly - při nákupu již balených hub by měly být vyšetřeny na přítomnost kapiček vody uvnitř. Pokud je přítomna vlhkost, může se objevit plíseň a nepříjemné.vůně. Je třeba věnovat pozornost jednotnému zbarvení všech druhů ovoce.
  8. Barva při smažení - obvykle začínají ztmavnout, ale pokud se to nestalo, pak byla zelenina s největší pravděpodobností odbarvena a nelze ji jíst.

Proč čistit houby

Při nákupu čerstvých balených žampionů v obchodě se má za to, že by se neměly prát, protože jsou čisté, bez nečistot, protože byly pěstovány za umělých podmínek. Nicméně, absolutně sterilní ovoce nemůže být. Při pěstování se používají látky škodlivé pro tělo. Proto, aby se přesně zbavili všech choroboplodných zárodků, je lepší je snadno otřít, ale také je umýt pod vodou. Čisté mladé houby jsou volitelné.

Pokud hovoříme o lesních žampionech, pak musí být vyprané, očištěné a sušené. Pro velké plody, asi 5 cm, víčko obsahuje kůži, která se stává měkkou během zpracování. Chcete-li jej odstranit, musíte ostrým nožem zvednout okraj víčka a jemně jej vytáhnout směrem dopředu a pak zkrátit nohu. Sukně s ní nelze odstranit, protože je naprosto neškodná.

Malé žampiony se neodlupují, protože jejich slupka je tenká a jemná. Stačí jen odstranit nečistoty z nich, opláchnout a odříznout malou část nohy.

Důležité!

Není nutné je sbírat v blízkosti továren, skládek, silnic, železničních přejezdů a také nakupovat z rukou.

Metody čištění hub

Všechny houby musí být řádně vyčištěny, aby byly zachovány všechny chuťové vlastnosti a prospěšné látky.

Potřebujipraní

Houby je nutné opláchnout, ale je nežádoucí, aby ovoce zůstalo dlouho pod vodou, stejně jako je ponecháno po dlouhou dobu. V podmínkách vysoké vlhkosti ji začnou aktivně absorbovat, což následně vede k nadměrné vodě a ztrátě chuti. Proto se doporučuje držet je několik vteřin pod vodou a očistit je v cedníku, nebo ještě lépe, použít suché ošetření, odstranit všechny nečistoty hadrem.

Příprava k vaření

Zpočátku odstraňte všechny nečistoty. Chcete-li se zcela chránit před špatnými mikroorganismy, namočte je v troubě na 70 stupňů na několik minut a pak je přidejte do různých salátů a občerstvení. Před smažením otřete houby ručníkem a odstraněte veškerou přebytečnou vlhkost, nakrájejte na několik kousků a smažte na suché pánvi.

Pokud však polévku uvaříte, ovoce opláchněte. Při použití jejich čepice pro vycpávky, vyčistit všechny talíře zevnitř a všechny kůže z vnějšku, a odříznout všechny nohy.

Nařízení o skladování

Důležitým faktorem pro čerstvost a užitečnost hub je jejich řádné skladování:

  1. Před skladováním by měly být zpracovány - vysušeny, otřeny, vyčištěny ze země.
  2. Čerstvé houby při pokojové teplotě mohou trvat maximálně 1 den.
  3. Aby se prodloužila jejich čerstvost, použijte chladničku. V tomto případě zůstanou v dobrém stavu po dobu 2 dnů.
  4. Pokud je ovoce zabaleno do papíru, ponecháno v zapečetěné nádobě a vloženochladničky, v této formě budou moci ležet po dobu 3-4 dnů.
  5. Aby se houby udržely čerstvé v lednici déle, posypte na ně citrónovou šťávu a pak přikryjte lepící fólií.
  6. Od 2 měsíců do 1 roku mohou být skladovány v mrazničce ve vakuovém balení. Předřezané na požadované kousky.

Tipy

Aby nedošlo ke škodě na těle při konzumaci hub, postupujte podle pokynů pro jejich sběr, čištění, skladování:

  1. Je vhodnější nakoupit houby v supermarketech, protože před jejich prodejem jsou pečlivě vybírány.
  2. Děti mohou začít užívat tyto plody po 6 letech a ne více než 1-2krát týdně.
  3. Po 60 letech je žádoucí přestat je přidávat do vaší stravy.
  4. Nedoporučuje se uchovávat houby v plastovém sáčku.
  5. K odstranění kůže bez námahy můžete na ni nalít vroucí vodu.
  6. Čím více je noha řezaná, tím déle bude plod schopen ležet v chladničce.
  7. Pokud nyní nepoužíváte houby, je lepší je neřezat, ale nechat je celé.
  8. Při zmrazování ovoce je vhodnější odstranit kůru, aby se při odmrazování nestaly jako želé.
  9. K úplnému odstranění všech nečistot můžete při mytí přidat mouku, absorbovat veškeré nečistoty.
  10. Pokud není jasné, zda potřebujete odstranit kůži nebo ne, můžete se ji pokusit pohybovat prstem.

V mnoha zemích jsou houby milovány pro své jedinečné složení, chuť, vysoký obsahprospěšné látky. Při absenci znalosti pravidel podle svého výběru, získáváním ovoce na nevyzkoušených místech a konzumaci ve velkém množství je však snadné získat vážnou otravu.