Jak odstranit nepříjemný zápach v mikrovlnné troubě: jednoduché metody

Mikrovlnná trouba je zařízení s uzavřenou komorou. V procesu zpracování nádobí, zejména těch, které se skládají z produktů se specifickým zápachem, se stává předmětem nepříjemného aroma. Můžete je eliminovat, pokud přesně znáte možné důvody svého vzhledu a jak se zbavit vůně v mikrovlnné troubě doma. Existuje několik způsobů zpracování vnitřních stěn spotřebiče pro domácnost.

Příčiny zápachu

První etapa čištění mikrovln identifikuje příčinu zápachu. Na základě toho si můžete vybrat optimální a efektivní metodu jeho odstranění. Celkem existuje několik běžných příčin, které způsobují nepříjemný zápach v zařízení:

  • zbytky potravin na vnitřní stěně zařízení;
  • spálený kus z jídla;
  • tepelné zpracování jídel se specifickým zápachem.

Pokud je to možné, stojí za toUdržujte své oblíbené mikrovlnné trouby - neohřívejte ryby, mořské plody, polotovary a výrobky nízké kvality. Po každém tepelném ošetření byste měli přístroj otřít vlhkou houbou a nechat několik sekund pootevřené. Pokud by nebylo možné vyhnout se nepříjemnému aroma, stojí za to přijmout opatření k odstranění zápachu. Čím dříve se tak stane, tím větší je šance pozitivního účinku.

Způsoby odstranění zápachu

Pokud nebylo možné zabránit vzniku nepříjemného aroma, budeme muset přemýšlet o tom, jak odstranit pachz mikrovlnné trouby. Nespěchejte do obchodu pro pořízení drahých domácích nástrojů. Tento malý problém můžete eliminovat pomocí toho, co je vždy „po ruce“ - potřebujete trochu dovedností a volného času.

Z vůně specifických jídel

Ryby a mořské plody jsou produkty se specifickou vůní. Často pro jejich rozmrazování nebo topení musí používat mikrovlnnou troubu. Tyto užitečné produkty mají bohužel jeden „vedlejší efekt“ - specifický zápach, který bude dlouhodobě přítomen v domácích spotřebičích. Existují 3 lidové prostředky, jak se toho rychle zbavit:

  1. Slabý roztok kyseliny octové. Pro přípravu připravte 1 lžíci esence v 250 mm vody.
  2. Kyselina citrónová. Pro přípravu tohoto nástroje bude potřeba suchá kyselina citrónová. Obsah prášku smíchejte s jednou sklenicí vody, opatrně přeneste výsledný prášekřešení.
  3. Roztok z čerstvého citronu. Do každé nádoby nalijte 200 ml vody. Squeeze šťávy s 1-2 citrony do něj.

S výrobkem připraveným jednou z výše uvedených metod je možné odstranit specifický zápach. K tomu namočte houbu, zpracujte obsah komory a nechte namočit 5-10 minut. Poté otřete vnitřní stěny mikrovlnné trouby suchým hadříkem a nechte dveře neotevřené po dobu 30-40 minut.

Důležité!
Při práci s kyselinou octovou noste rukavice. Chrání pokožku před možnými popáleninami.

Od hoření

Položili oblíbený pokrm na vyhřívaný pokrm a nechali se unést zajímavou sérií nebo byli zaneprázdněni domácími problémy, ale vzpomněli si na jeho vaření až po objevení charakteristického aroma v bytě? Miska je určitě škoda. Ale domácí spotřebič také trpěl vypálením - nebylo možné v něm něco zahřívat. Jednoduché tajemství, které by měla vědět každá hospodyňka, to pomůže znovu:

  1. Vezměte dvě středně velké žárovky a uvolněte je od slupky.
  2. Nakrájejte každou zeleninu na polovinu.
  3. Přeneste ji do komory mikrovlnné trouby a ponechte ji přes noc.
  4. Ráno vyjměte příď a otřete stěny zařízení vlhkým hadříkem.
Přečtěte si také
5 minut a mikrovlnná trouba je opět čistá - jak?

Aby nedošlo k plýtvání časem při čištění úlomků sušených potravin, špinavých skvrn a tvrdých tuků v mikrovlnné troubě, ...

V tomto případě fungujeprincip "klínového klínu vyrazí." Zvláštní vůně cibulové zeleniny za noc absorbuje vůně hoření. Po vyjmutí cibule z trouby nechte dveře několik hodin otevřené. Pokud během této doby vůně cibule nezmizí, pak dodatečně otřete stěny jemným mýdlovým roztokem.

Vůně popcornu

Vůně popcornu je jedním z nejpřesvědčivějších. Doma oblíbené u mnoha filmových gurmánů připravuje dezert jedním způsobem - krátkým ohřevem v mikrovlnné troubě. Ale pak popcorn smrdí po celém bytě a už nechcete zahřívat své oblíbené pokrmy ve své oblíbené mikrovlnné troubě. V tomto případě pomůže běžná stolní sůl s absorpčními vlastnostmi. Vyžaduje:

  1. Nalijte malé množství této látky do talíře.
  2. Dejte ji do mikrovlnné trouby a zavřete dveře.
  3. Chemické složení nechte absorbovat těkavé látky přes noc.

Ráno otevřete dveře a vyjměte talířek, budete šokováni tím, jak rychle a jednoduše se vám podařilo odstranit vůni. Sůl hodit do koše. Nepokračujte v používání pro vaření, výrobek impregnovaný škodlivými látkami, nepříznivě ovlivní činnost gastrointestinálního traktu.

Lidové prostředky

Pokud žena v kuchyni voní nepříjemně, bude se cítit nepohodlně as ní i se svými blízkými. K jejímu překonání začne hledat účinné metody, z nichž nejjednodušší je použití domácnostiprostředky. Je to však drahé a ne vždy umožní dosáhnout dobrého výsledku. Nejlepším způsobem je použití improvizovaných produktů, například citronu, sody, octa, kávy, aktivního uhlí nebo aromatických bylin.

Citron

Výhodou použití citronu je, že tento kyselý zápach je dokonale vstřebán pálením, ale má také příjemnou vůni. Nakrájejte na tenké plátky, posuňte na dno talíře a zakryjte trochou vody. Nádoby vložte do komory trouby a zahřívejte po dobu 5-7 minut. Kapalina by se měla vařit. Nyní počkejte, až vychladne a vyjměte nádobí z trouby.

Důležité!
Po zahřátí zůstane odpařování na vnitřních stěnách zařízení. Musí se otřít měkkým a suchým hadříkem.

Soda

Soda je nepostradatelným produktem v kuchyni. Je jedinečná, vhodná pro přípravu některých pokrmů, používá se pro lékařské účely, čistí nádobí a odstraňuje nepříjemný zápach. S tímto chemickým prvkem je možné vrátit pec do vhodnosti. K tomu je třeba provést několik jednoduchých kroků:

  1. Vezměte 2 lžičky sody a položte je na dno hluboké mísy.
  2. Přidá se 50 ml vody.
  3. Obsah důkladně promíchejte.
  4. Ve výsledném roztoku navlhčete houbu.
  5. Ošetřete vnitřní povrch domácích spotřebičů.

Soda je jedním z účinných lidových prostředků. Odstraní výpary a specifické příchutě. Pokud je to úplněnebylo možné se zbavit těkavých sloučenin, pak se postup může opakovat, dokud se neobjeví pozitivní účinek.

Kyselina citronová

Princip působení kyseliny citrónové je stejný jako princip citronu. Odstraňuje zápach a zaplňuje kuchyni příjemnou vůní. Ale způsob, jakým se používá, je poněkud odlišný. Ve vodě, namísto plátky citronu, zřeďte 10 g stejné látky, ale ve formě kyseliny. Dále je algoritmus podobný: vložte nádobí do trouby, zapněte maximální režim a zahřívejte roztok po dobu 5-7 minut.

Ocet

Proč mnoho žen v domácnosti, v octě, našlo ideální prostředek pro ošetření mikrovlnné trouby po přípravě konkrétních produktů? Za prvé, snadno odstraní nepříjemnou vůni. Za druhé, tento nástroj vytvoří další dezinfekční účinek. Roztok se připraví ve stejném poměru vodou. Navlhčete houbu a otřete vnitřek zařízení. Nechte vsáknout po dobu 5-7 minut, poté otřete čistým hadříkem.

Káva

Káva je vysoce aromatizovaný výrobek. Tato vlastnost mu umožňuje snadno zabít jakoukoliv chuť, která se může vytvořit v kuchyni při vaření nebo ohřívání pokrmů. Chcete-li zastavit nepříjemné „ozvěny“ vaření z mikrovlnné trouby, musíte udělat následující:

  1. Vařte přírodní kávu a ochlaďte na pokojovou teplotu.
  2. Navlhčete houbu a přeneste ji na vnitřní stěny kuchyňské linky.
  3. Nechte namočit po dobu 2-4 hodin.
  4. Vnitřek přístroje omyjte čistou vodou.

Existuje alternativní metoda použití tohoto produktu. Rozpustit granule kávy v teplé vodě. Nádoby s obsahem vložte do mikrovlnné trouby a zavřete dvířka. Nechte to celou noc. Ráno si vezměte misku s roztokem a vychutnejte si příjemnou, osvěžující vůni.

Důležité!

Instantní káva není pro tento účel vhodná. Nedovolí dosáhnout dobrého účinku. Malé částice tohoto výrobku mohou navíc poškrábat povrch zařízení.

Aktivní uhlí

Ekonomickou a účinnou možností čištění povrchu je aktivní uhlí. Úplně odstranil zápach. Vezměte 1 balení pilulek a změňte je na prášek. Výsledné jemné granule nalijte do talíře nebo ploché pánve, vložte ji do zařízení přes noc. Uhlí rychle absorbuje nepříjemné pachy.

Voňavé bylinky

V domě by měla mít každá hospodyně aromatické bylinky. Lze je použít současně jako čisticí prostředek a osvěžovač vzduchu. A jejich étery jistě rozveselí, přispívají k úlevě od stresu a relaxaci. Pro obnovení mikrovlnné troubypece budou vyhovovat bylinám, jako je máta, oregano, šalvěj nebo meduňka. K dispozici jsou 2 způsoby použití:

  1. Smíchejte suché bylinky ve stejném poměru. Naplňte je vodou a vložte je do jednotky na 20-30 minut.
  2. Smíchejte suché bylinky ve stejném poměru a dejte je na talíř nebo do ploché misky. Volitelně k nim můžete přidat kávu nebo sůl. Nádoby vložte do mikrovlnné trouby a nechte přes noc.

Vyjměte desku nebo zásobník z trouby. Z ní bude cítit příjemné voňavé vůně. Aby se v budoucnu nepřekrývaly s pachem pokrmů, je nutné povrch stěn otřít suchou houbou a nechat dveře pootevřené po dobu 2-4 hodin, aby se nově vzniklé těkavé látky vypařily.

Hotový výrobek

Ne všechny ženy jsou příznivci lidových prostředků. To je z několika důvodů: není vždy možné se zbavit nepříjemného jantaru; domácí osvěžovač musí být připravován samostatně, trávit volný čas; pokud nedodržíte pravidla jeho přípravy, můžete získat opačný účinek, což může mít za následek poškození domácích spotřebičů. Alternativním způsobem může být sprej pro čištění mosazi, prodávaný v železářstvích.

Za cenu je znatelně vyšší než domácí výrobek. Použití je však mnohem jednodušší. Naneste malé množství tekutiny na měkkou houbu a přeneste ji na stěny kuchyňské linky. Nechte namočit přes noc. Ráno důkladně opláchněte zbytek pěny čistou vodou a pakPovrch otřete suchou houbou.

Důležité!

Položka domácností bohatá na chemické látky. Čistěte rukavice, aby byly chráněny ruce před podrážděním a suchou pokožkou.

Co by se nemělo dělat

Nepoužívejte abrazivní prostředky, aby nedošlo k poškození cenného kuchyňského přístroje. Malé granule látky poškrábají tenký povrch. V budoucnu nebude možné odstranit mikrodefekty. Při zpracování vnitřní komory neotírejte pohyby a nepoužívejte tvrdé houby. Dodržujte bezpečnostní opatření, před prováděním mokrého čištění odpojte spotřebič od sítě.

Prevence

Je jednodušší provádět prevenci udržování kuchyňské linky před výskytem nepříjemného zápachu, než ztrácet čas na její odstranění. Aby se nikdy neobjevil v mikrovlnné troubě, omezte v něm přípravu konkrétních pokrmů. Pokud to není možné, po dokončení vaření nechte dvířka několik hodin otevřená a vnitřní komoru otřete vlhkou houbou.

Péče o mikrovlnnou troubu

Péče o mikrovlnnou troubu je jednoduchá - pravidelně ji otírejte vlhkým hadříkem nebo houbou tak, aby nedošlo ke znečištění povrchů stěn a aby do nich nebyl absorbován nepříjemný zápach. Jednou nebo dvakrát za měsíc provádějte obecné úklid kuchyňské linky za použití úklidových nebo lidových prostředků. Navíc si zakupte speciální kryt, který nedovolí proniknout zápach.ven.

Recenze

Margarita.

Miluji vaření ryb. Ale má jednu nevýhodu - specifický zápach. Vyloučím ji pouze pomocí směsi suchých bylin. To je pro mě dobrá volba. Ale k nečistotám přidám trochu koření - hřebíček nebo skořici, asi 1 - 1,5 lžíce. Opravdu se mi líbí výsledek - v dopoledních hodinách je příjemná vůně distribuována po celé kuchyni.

Veronica.

Předtím vždy mikrovlnnou troubu a troubu čistili sprejem. Ale postupem času se mi to zdálo nerentabilní. Četl jsem mnoho způsobů, jak odstranit zápach a našel nejlepší možnost pro sebe - citron, jak je to vždy na polici mé lednice, a vytváří příjemnou vůni. Plastový povrch netřete roztokem připraveným z citronu a vody, jak jsem to udělal, budou na něm nažloutlé skvrny.

Závěr

Mikrovlnná trouba je jedním z nejpoužívanějších přístrojů v kuchyni, používá se pro vaření, odmrazování nebo ohřívání nádobí. Jeho hlavní nevýhodou je uzavřený prostor, ve kterém se rychle hromadí pachy. Aby se tomu zabránilo, dodržujte preventivní opatření. Pokud se vám nepodařilo vyhnout se hromadění nepříjemných vůní, odstraňte je pomocí hotového nebo tradičního čisticího prostředku.