Jak skladovat zelí

Kyslé zelí bylo a zůstává oblíbeným pokrmem mnoha rodin. Snadno připravitelný svačinku si můžete sami vyrobit nebo zakoupit v obchodech, na trhu nebo dokonce v supermarketech. Dnes existuje mnoho receptů na moření, ale i při různých metodách přípravy jsou pravidla skladování stejná. Pro zachování všech příznivých vlastností a vitamínů v přípravku se doporučuje vytvořit vhodné podmínky. Ať už je možné připravit přípravu na zimu v kontejneru, který je k dispozici, stojí za to vědět předem.

Kyselé zelí je jediným produktem, který si uchovává cenné vitamíny C až do jara.

Výběr místa

První věc, která ovlivňuje trvanlivost zeleninové mísy, je její skladování. Obrobek nemá rád teplo a přímé sluneční světlo. Jsou-li tyto faktory přítomny, může produkt rychle kvasit a poškodit se.

Doporučuje se dodržovat následující teplotní podmínky:

  • 0 ° C - nejlepší volba pro skladování zelí;
  • od +2 0 С do + 5 0 С - maximální přípustná teplota.

V chladném období (zima a podzim) si můžete ponechat zkvašenou zeleninu na balkóně nebo v chladničce, ale nedoporučujeme dávat takové nádobí do mrazničky.

Zmrazování pro fermentovanou zeleninu je zakázáno. Při nízkých teplotách produkt ztrácí cenné nutriční vlastnosti a kvalitu.

Pokudbydlíte v domě, kde je sklep, s vyloučením problémů s fermentovanými produkty. Nízká teplota, nedostatek světla, optimální vlhkost sklepa zvyšují trvanlivost sochorů až do jara.

Při silných mrazech nezapomeňte ohřát kontejner s výrobkem s přikrývkou, přehozem na postel nebo dokonce sako. Vzhledem k tomu, že pravděpodobnost, že se zmrazí je stále tam.

Vyberte kapacitu

Doporučuje se uchovávat kyselé pochoutky v dřevěných vanách a sudech, které jsou těsně uzavřené. Je poměrně těžké najít takové nádoby v moderním světě, proto hostesky často používají hrnce a velké kbelíky.

Sklenice jsou také vhodné, jsou téměř ideální nádobou, protože v nich je produkt nejjednodušší.

Bez ohledu na to, jaké pokrmy jsou vybrány, by měl být omezen přístup k kyslíku po dobu úspor. Mnozí, kdo používali dřevěné vany, byli schopni ověřit jejich funkčnost a pohodlí. Pokud používáte enamelware, ujistěte se, že nemá čipy.

Zelí nelze kvasit v hliníkových nebo plastových nádobách. V procesu fermentace se uvolňuje kyselina mléčná, což vede k oxidaci kovu, v důsledku čehož získává zelenina kovovou chuť.

Aby se předkrm udržel po dlouhou dobu v dobrém stavu, doporučuje se zcela zakrýt zelí solným roztokem.

Podmínky skladování

Maximální doba skladování závisí na nádobě, kterou jste zvolili, a na teplotě místnosti, ve které je výrobek skladován:

  • Při použití dřevěných van(při -1 0С až +4 0С) - 8 měsíců nebo 240 dnů;
  • Za podmínek +10 С - 3 až 5 dnů;
  • Až 15 dnů při skladování ve skleněných nádobách při teplotě –1 ° C až + 4 ° C;
  • Až 7 dní v polymerním filmu při teplotě + 4 ° C.

Nejezte výrobek, pokud je načasování a teplota skladování porušeno, můžete získat otravu jídlem.

Bojová forma

Velmi častým problémem, který pronásleduje ženy v domácnosti při sklizni zelí, je tvorba plísní, které znemožňují jejich použití.

Aby se snížila možnost vzniku plísní na povrchu, posypte na solanku suchou hořčici. Tento přírodní baktericidní prášek neumožňuje množení plísňových hub. Hořčičný prášek nezkazí chuť produktu.

Pamatujte, že pokud teplota trvalého skladování zelí dosáhne +17 0 С, dojde k aktivní reprodukci mléčných bakterií.

Doporučení a tipy, jak řádně skladovat kyselou pochoutku:

  • Zelí musí být zcela pokryto solným roztokem. S nedostatkem slaného zelí lisovaného domácího tisku;
  • K minimalizaci rizika plísní mohou být také přidány brusinky, brusinky nebo cukr.

Kyselé zelí je nepostradatelným vitamínovým doplňkem do menu během chladného období. Výkonné antioxidační vlastnosti jsou cenné a nezbytné pro každý věk. Zajímavé informace o zelí bylo objeveno Francouzi: výrobek je obzvláště vhodný pro muže, protože stimulujesexuální funkce je lepší než jakékoli afrodiziakum. Myslíme si, že tato skutečnost je velmi přesvědčivá, a ve vašem domě bude fermentovaný produkt držen ve vysoké úctě.