Jak skladovat ředkvičky doma

Ředkvičky patří do kategorie dlouhodobých rostlinných plodin. Výhody jeho použití lze získat nejen v létě, ale i v chladném období, kdy se zvyšuje potřeba vitamínů. Jak udržet ředkev na zimu doma, aby nedošlo ke ztrátě jeho kvality? Tato otázka se vždy objeví, pokud zelenina rostla hodně a nemůžete ji jíst rychle. V závislosti na množství, může být uložen ve sklepě, v suterénu, v chladničce, v bytě.

Odrůdy ředkvičky, odrůdy

V Rusku se ředkvičky objevily již dávno ve 14. století. V té době byla známa pouze černá ředkev a další odrůdy se objevily mnohem později, když se obchod s Čínou, Indií a Japonskem začal aktivně rozvíjet. Tak se dozvěděl o Margilan radish, daikon.

Jaký druh semen ředkviček, které mají být získány, určuje podmínky jeho spotřeby - v létě nebo v zimě.

Odrůdy s časným zráním (30-60 dnů) jsou určeny k použití v létě a nejsou skladovány po dlouhou dobu: Delikatesa, Oděsa 5, květen.

Odrůdy pozdní zralosti (80-110 dní) dozrávají na podzim a mohou být konzumovány dříveJaro: zimní černá a zimní bílá, Grayvoronskaya.

Viz také

Jak správně skladovat cibuli doma na zimu

Téměř každý, kdo má letní chatu, pěstuje cibuli - někoho málo, a někoho s rezervou, aby mohli ...

Vlastnosti odrůd skladování

Jak skladovat ředkvičky doma určuje její odrůdový původ.

Letní odrůdy (růžová a červená čínská, vídeňská žlutá, bílá dlouhá) nejsou dlouhodobě skladovány. V bytě si udržují své vlastnosti za 7 dní. Pro delší skladování kořenové zeleniny je nutné ji očistit od země, odříznout stonky, kořeny a v balení s otvory vloženými do chladničky. Teplotní podmínky - + 1 ° С -2 ° С.

Podzimní odrůdy, jako je daikon, se udržují v chladu (sklep, sklep, lednice).

Pozdní odrůdy zrání jsou již sklizeny před mrazem - v každé lokalitě jsou jejich podmínky. Pozdní ředkvičky mohou být skladovány po delší dobu, pokud jsou řádně připraveny a v souladu s podmínkami skladování.

Poznámka!

Zvláštností zimních odrůd je husté maso a hustá kůže.

Příprava skladování

Slib dobré konzervace jakékoli zeleniny se ukládá během období sklizně. Hlavní věc - nenechte si ujít okamžik plného zrání a sklizně v čase. Pokud perederzhat kořeny v zemi, budou tvrdé, mohou být nakaženy plísňové infekce.

Po sklizni z kořenových plodin se setřástna zemi, řezané vrcholky, opouštět pahýl ve 2 cm, klesající kořeny, pak se rozložil ve stinném místě k sušení. Před uskladněním oddělte malé a velké plody odděleně, uvolněte je ze zbytků země, odstraňte s příznaky infekce, poškození a zarostlého porostu. Malé a poškozené by měly být konzumovány především - taková ředkev není ponechána na zimu.

Nápověda!

Zmrazená ředkvička nepodléhá skladování - na plodech se tvoří hlen, kde se rychle vyvíjejí patogenní mikroorganismy. Uložte je až do jara nebude fungovat.

Skladovací podmínky

Každé místo, kde je možné dodržet následující podmínky, je vhodné pro skladování ředkvičky na zimu:

  • konstantní, bez rozdílu, teplota - 0 ° -5 ° C;
  • vlhkost - 75-95%;
  • přítomnost oxidu uhličitého - 3-5%.

Když teplota kolísá, zelenina se začíná „potit“, což způsobuje růst mikroorganismů, při nízkých teplotách se buněčná struktura mění v důsledku krystalů ledu a v teplé místnosti kořeny rychle klíčí.

Vlhkost menší než 75% pomáhá snížit pružnost kůže, což vede ke ztrátě vlhkosti, snižuje ochranné síly plodu.

Přítomnost uhličitanu inhibuje proces klíčení, což zvyšuje dobu odpočinku. Více oxidu uhličitého ve spodní části sklepa nebo sklepa.

Je možné vytvořit vhodné podmínky v suterénu, sklepě, na balkóně.

Skladování ve sklepě

Přítomnost sklepa nezaručuje dobrou bezpečnostsklizeň. Jak skladovat ředkvičky v zimě ve sklepě, aby se zachovala jeho kvalita? Na tuto otázku pomůže seznámení se s určitými pravidly:

  • sklep musí být předem umyt, vysušen a vydezinfikován, například roztokem bělidla (2 kg + 10 l vody), pokud existuje forma;
  • zkontrolujte stěny, zda nejsou praskliny a otvory, aby se zabránilo vniknutí hlodavců a studeného vzduchu;
  • podlaha, pokud je uzemněna, je žádoucí kropit suchým pískem (0,5 cm);
  • je-li vlhkost nedostatečná, vložte nádoby s vodou;
  • v případě potřeby natřete stěny a regály antifungální barvou.

Uchovávejte jak ředkvičky, tak ostatní odrůdy, vhodně v krabicích a nádobách s otvory. Mokrý písek (pravidelně navlhčený) mezi vrstvami pomáhá udržovat požadovanou úroveň vlhkosti a pravidelné kontroly a odstraňování rozpadajících se kořenových plodin zabrání šíření infekce.

Krabice by měly být umístěny na spodních policích regálu, kde je více oxidu uhličitého, mimo jablek a hrušek, které přispívají ke klíčení ředkviček a jiných kořenových plodin. Okolí s mrkví a bramborami je přípustné.

Skladování v bytě

Možnost uskladnění v zimě v ředkvičce je možná v chladničce, kdy je zeleninová šarže malá, nebo na balkoně není možné navštívit sklep nebo sklep.

Chladnička

Čisté a suché plody by měly být uloženy v pytlích s otvory a umístěny na polici chladničky. Na dostupnostKořenové zeleninové kompartmenty mohou být skladovány bez obalu.

Mraznička není dobrá - ředkev po zmrazení se stává pomalým a bez chuti. Můžete tam ukládat velmi malé dávky třecího ředkvičky pro léčbu, abyste se nemuseli komplikovat každodenní sklizní.

Balkón

Zasklený balkon - možnost skladování malých dávek kořenových plodin. Vhodné pro tyto dřevěné bedny s víkem, které je vhodné zavřít nějaký druh teplého přístřešku (deka, starý kabát). Na vrcholu zeleniny musí vyplnit vrstvu písku.

Viz také

Jak skladovat řepu v chladničce, sklepě, sklepě?

Zásoby řepy pro zimu dokonale pomáhají každé rodině. Mrkev pěstovaná osobně, nejen šetří rozpočet ...

Konzervování

Možnost konzervování je výhodná, pokud existuje mnoho ředkviček a je zde možnost skladovat část a zachovat část. Kromě toho, konzervované ředkvičky kdykoliv připravené k jídlu.

Možnosti ochrany ředkviček:

  1. Marinování - ředkvičky nakrájejte na malé kousky do malých velikostí, smíchejte se solí a nechte 2 - 4 hodiny, poté promývejte a rozkládejte na sterilizované nádoby, nalijte vařící marinádu (1 polévková lžíce, ocet + 1 lžička). sůl + 1 sklenici vody). Nádoby uchovávejte v chladničce.
  2. Zeleninový salát - veškerá zelenina (zelí - 1,5 kg, mrkev - 300 g, česnek - 2-3 hlavy, ředkev - 3 kg) kotletaslámky, přidejte bylinky podle chuti, promíchejte a rozložte na sterilní 0,5 l sklenice. V každém přidejte 1 lžičku. sůl, cukr, 20 ml 9% octa, vařící voda na vrchol a sterilizovat po dobu 7-9 minut. Zahrnuly banky, aby se ochladily a udržovaly v chladném a tmavém prostředí.
  3. Nalití - hrubo strouhaná sůl ředkvičky, přidejte česnek podle chuti, vložte do sterilních nádob, zavřete a vložte na chladné místo. Po 14 dnech je nakládaná ředkev připravena.

Poradenství!

Je lepší odebírat malé objemy sklenic předlisku, aby bylo možné výrobek po otevření rychleji používat a neuchovávat po dlouhou dobu. Sklenice s polotovary uchovávejte v chladničce nebo ve sklepě.

Teplota a skladovatelnost

Každá metoda zahrnuje bezpečnost zeleniny po dobu, která má být orientována tak, aby ředkev byla skladována co nejdéle.

Tabulka trvanlivosti ředkviček

Umístění úložiště Teplota Doba trvání
Společná chladicí komora + 2 ° C 1-1,5 měsíce.
Mraznička -15 ° C Do 1 roku.
Balkon 0 ° C 8 měsíců.
Apartmán 18 ° -22 ° C Včasné odrůdy - 5-9 dnů; pozdní - 2-3 týdny.
Suterénní sklep 0 ° C 8 měsíců.

Tipy a tajemství

Užitečné a vitamínové kořenové zeleniny, které rostou jednoduše, dlouho a zaslouženě oblíbené v různých aplikacích: vaření, kosmetika, folklék Doporučení pro jeho použití je mnoho. Zde jsou některé z nich:

  1. Ředkvička má schopnost akumulovat prospěšné látky během doby skladování. Na jaře, kdy ve většině zeleniny je méně vitamínů, v ředkvičkách jejich maximální množství.
  2. Kořenové plodiny během skladování musí být zkontrolovány a odstraněny hnilobou nebo s příznaky choroby, aby nákaza nenarazila na celou plodinu.
  3. Je vhodné skladovat zdravou šťávu z ředkviček. Pro dlouhodobé skladování se pasterizuje po dobu 15 minut, nalije se a uchovává se v chladném prostředí, stohování plechovek do strany. Pro nachlazení se doporučuje používat s medem.
  4. Maska ředkvičky, rozemletá na kaši, dobře bělí kůži. Po provedení procedury (20 minut) se ujistěte, že jste mléko umyli. Gruel po masce lze použít pro obklady pro bolesti kloubů, přidávání medu k němu.

Jak dlouho dokáže udržet ředkvičky šťavnaté a chutné určit podmínky skladování. Správné skladování umožní používání vitamínové zeleniny až do jara, a počátkem léta, můžete již použít rané odrůdy pěstované ve skleníku nebo ve skleníku.