Jaké pokrmy jsou vhodné pro pečení v troubě: tvar, materiál a povlak nádobí

Chcete-li získat chutné, dobře připravené jídlo, musíte vybrat správné nádobí pro pečení v troubě. Kvalita jídla z trouby závisí do značné míry na kapacitě, která se používá pro vaření. Ve specializovaných prodejnách je široká škála různých pokrmů pro troubu, která se liší velikostí, tvarem a materiály. Vyberte požadovanou nádobu pro pečení s ohledem na její účel.

Vlastnosti nádobí pro troubu

Trouba, zejména s funkcí mikrovlnné trouby, vyžaduje použití určitých pokrmů. Standardní pánve a hrnce nejsou vhodné pro pece. Speciální nádoby na vaření jsou pouze částí podniku, protože chuť finálního pokrmu závisí v mnoha ohledech na materiálu a tvaru misky. Tyto kontejnery nejsou omezeny na standardní obdélníkové a čtvercové kovové zásobníky, existuje velký počet odrůd:

  • keramické hrnce;
  • pražírna litiny;
  • silikonové formy;
  • skleněné podnosy a jiné.
Varování!

Při výběru nádob pro vaření v peci je nejprve nutné se zaměřit na to, co je plánováno, až poté na kvalitu a materiál nádobí.

Záležitosti formuláře

První věc, kterou je třeba vzít v úvahu při výběru nádob, jsou druhy potravin z trouby, které se vaří v kuchyni častěji než jiné. Kuchař však musí mít několik druhů jídel na pečení, které jsou vyrobeny z různých materiálů a mají rozdílné tvary. Existují určité vzorce ve výběru nádobí pro vaření v troubě:

  1. Kulatý tvar se používá při vaření dortů, kastrolů, sušenek, muffinů. To vyplývá ze skutečnosti, že podobná kapacita se nejvíce rovnoměrně zahřívá.
  2. Zvláštní formulář pro košíčky, který se liší od standardního kulatého díry uprostřed. To umožňuje horký vzduch proudy zahřát střed a okraje dezert - to je dort více vzdušné, vysoké, měkké.
  3. Obdélníkové podnosy jsou vhodné pro ploché pečení a vaření masných pokrmů. V případě pečení jsou optimální perforované misky.
  4. Tvarované tvary, včetně košíčků a muffinů. Tyto pokrmy lze použít nejen pro cukrovinky, ale i pro slané pokrmy. Ale tvarované formy se používají jen zřídka - hlavně při přípravě jídla na prázdninový stůl.
  5. Formuláře s vlnitým okrajem se častěji používají při pečení koláče nebo koláče. Ale toto jídlo je nutnéaby se srst dobře natírala - každá „vlna“ musí být důkladně namazaná, jinak může produkt vzplanout, jeho okraje budou „roztržené“.
Viz také

Ti, kdo nenávidí čištění trouby, si tuto metodu zamilují. Svítící lesk bez zbytečného úsilí

Časté používání trouby vede k její rychlé kontaminaci. Vzhledem k tomu, že čištění trvá dlouho ...

Odnímatelné plechy na pečení nebo nádobí pro troubu se zásuvným dnem jsou dobrou moderní náhradou za standardní formy a jiné nádoby na pečení. Tento design vám umožní extrahovat vařené jídlo bez jakýchkoliv potíží. Volba určité formy však závisí pouze na preferencích šéfkuchaře - je-li vhodné vařit pizzu ve čtvercovém plechu na pečení, není nutné ji měnit na jinou formu.

Tloušťka stěny

V nádobách pro troubu hraje důležitou roli tloušťka stěny. Standardní číslo je 0,6-0,8 mm. Čím větší je tloušťka stěny, tím déle je forma na pečení schopna zadržet teplo. Tento ukazatel má také přímý dopad na rovnoměrné ohřívání potravin. Z tohoto důvodu nikdy nepoužívají tenkostěnné formy pro vaření vysokých pečiv - takové nádobí se nelepí, stávají se svěžími pouze při použití nádob s tlustými stěnami a dnem.

Pro informaci!

Tenkostěnné nádobí se nejlépe používá v případě pokrmů na vaření, které nepotřebují dlouhodobé tepelné zpracování. Také malá tloušťka stěnysníží spotřebu plynu (elektřinu) a čas.

Materiál a nátěry nádobí pro troubu

Aby bylo možné vařit v troubě různé druhy nádobí, je zapotřebí několika různých forem. Standardní minimální sada nádobí pro pečení, která musí být v každé kuchyni, je reprezentována jedním plechem na pečení s vysokými boky, několika tvarovanými formami, nádobami na porce, nádobou s víkem (pro vaření šťavnatých pokrmů), dalším plochým plechem na pečení, ale bez stran.

Materiál nádobí pro troubu, jakož i upřednostňovaná forma je záležitostí zvyku a preferencí vařiče. Ale existují nějaké vzory. Proto jsou porce hrnce vždy vyrobeny z keramiky a nádobí a kotle by měly být vyrobeny z litiny. Standardní zásobníky mohou být vyrobeny z oceli nebo jiných druhů materiálů a tvarované formy jsou vyrobeny nejen ze silikonu.

Litina pro troubu, jak si vybrat

Výrobky z litiny nejsou zastaralé - používají se také k vaření. Tento materiál je tou nejlepší volbou, když je nezbytné, aby nádoba nebyla spálena a rovnoměrně vařena. Litina má 2 hlavní přednosti - rovnoměrně se pomalu zahřívá a postupně ochlazuje, což umožňuje dlouhodobě udržet vařené jídlo v teple. Po každém použití a mytí se doporučuje otřít vnitřní povrch litinové formy rostlinným olejem, aby se nepřilnavá vrstva aktualizovala. Rozlišujte železo od kovu, malované pod ním, jednoduše obrácenímzaměřit se na následující charakteristiky:

  • nádobí je vždy těžké;
  • vysoká cena;
  • tloušťka stěny - od 3 mm.

Vyrábí se výrobky z litiny pro společnost vaření v Seatonu, Biolu, Staubu a Ecolitu. Ale litinové nádrže mají negativní strany, 2 hlavní jsou hmoty a náchylnost ke korozi (rezavějící železo), takže je nutné tyto nádobí ihned po vysušení otřít. Další nevýhodou - nelepivý povlak z rostlinných olejů obsahujících karcinogeny.

Pro informaci!

Relativní nevýhodou litinových forem je vzhled, který není vždy možné umístit na slavnostní stůl.

Nádoby na pečení skla

Sklo neovlivňuje chuť vařených potravin, protože je inertní a neobsahuje škodlivé nečistoty. Při nákupu skleněných výrobků je však nutné zkontrolovat všechny dokumenty - v jiném případě hrozí riziko nákupu nádobí z nekvalitního materiálu. V případě pece je jedinou nevýhodou použití skleněných forem potřeba použití děliče - desky z kovu, která zabraňuje přehřátí materiálu.

Viz také
Jak používat plynový a elektrický sporák, gril: špičky, režimy vytápění, možnosti trouby

K vaření zdravého a pestrého jídla je v každé kuchyni zapotřebí trouba. Jídla se vaří v ní ...

Keramika a její vlastnosti

Pro troubu je hrnčířská hlína a porcelán - jinýpórovitost struktury. Tato vlastnost vám umožní připravit aromatické a šťavnaté jídlo - díky fyzickému procesu přeměny páry uvnitř nádrže na kondenzát a jeho návratu do misky. Pro zvýšení efektu jsou keramické desky pro pečení často umístěny na pánvi s vodou - vlhkost vstupuje do nádobí přes póry. Kritéria pro výběr keramiky pro troubu:

  1. Pokud je kapacita potřebná výlučně pro plynovou troubu, postačí tloušťka dna 5 mm. Pokud se tato kapacita používá pro vaření na sporáku, musí být tloušťka nejméně 7 mm a v případě indukčního vařiče je třeba adaptér adaptéru z kovu.
  2. Seznámení s pokyny je povinné, protože výrobce popsal možná použití konkrétního skla.
  3. Před nákupem je nutné výrobek pečlivě zkontrolovat - potah glazury musí být jednotný. Glazura může chybět pouze z vnějšku dna.
  4. Při nákupu zkontrolujte těsnost krytu a v případě vyjímatelné rukojeti zkontrolujte spolehlivost příslušenství.
  5. Je nutné zhodnotit vhodnost rukojetí a kvalitu fixace - tak, aby keramika náhodně nevyklouzla z rukou během vaření.
Varování!

Odpovědný přístup k výběru výrobku pomáhá snižovat riziko, že keramika absorbuje pachy. Je nutná glazura, která zabraňuje požití potravinového pachu do porézního materiálu. Kromě toho je důležité, aby na nádobě nebyly žádné viditelné vady.třísky, praskliny, podobně. Při inspekci je třeba se zaměřit na vnitřní stranu keramické nádoby.

Kovové a plastové nádobí pro trouby

Nádobí pro trouby z kovu - dobrá volba, protože výrobky jsou pohodlné, trvanlivé a nejsou těžké. Ohřev kovových forem na pečení je rychlý, stejně jako chlazení. Hlavní výhodou kovových výrobků je schopnost vkládat potraviny do předehřáté trouby - na rozdíl od skleněných a keramických forem. Při mytí je však nutné se vyhnout tvrdým abrazivům a houbám, protože by se nepoškodila nepřilnavá vrstva. Pro tyto nádobí se používají následující kovy a slitiny:

  • nerezová ocel;
  • teflon;
  • hliník.

Hliník a nerezová ocel se používají v kuchyních restaurací, protože tyto nádoby na pečení jsou silné a nenáročné na údržbu. Hliníkové plechy na pečení se zároveň vyznačují nízkou cenou. Musíte však vybrat vzorky, které jsou potaženy antiadhézním povlakem, protože bez něj může varná nádoba spálit. Nerezová ocel je poměrně drahá, ale zároveň je méně náchylná k deformacím v důsledku náhodných nárazů. Teflon je drahý pohled a takové pečení se bojí úderů, i když v nich jídlo nespaluje.

Akrylový plast a silikon se používají k přípravě různých pokrmů - ryb, masa, koláčů. Hlavní výhodou je možnost použití mikrovlnné funkce bez negativních následků. Uživatelé zdůrazňují, že syntetické materiály majídalšími výhodami jsou teplotní rozsah, lepivost a snadnost praní. Z těchto materiálů se vyrábí nejen konstantní žárovzdorné nádobí - komerčně dostupné formy na jedno použití se sníženou pevností.

Jaký druh nádobí je zakázán

V případě, že výrobek není určen k tomuto účelu, nesmí být smaltovací přístroj umístěn do trouby. Většina z těchto položek je vyrobena pro vaření na sporáku - nátěr je tenký a slabý. Proto při zahřívání s vysokou intenzitou smalt trhliny a vstupuje do potravin, což je nepřijatelné. Kromě smaltu, nemůžete dát předměty s poškozením v troubě:

  • prasklý;
  • bubliny v materiálu;
  • štěpkování.
Viz také

Ocet v boji proti tuku v troubě - kdo vyhraje?

Každá hosteska chce mít v bytě pořádek. Nejtěžší je obvykle udržet v kuchyni čisté. Bez ohledu na to, ...

Takové nádobí pod vlivem teploty může prasknout, což nejenže poškodí připravený výrobek, ale také poškodí troubu. Pokud je v peci vestavěna mikrovlnná trouba - při zapnutí nelze použít kovové předměty. Toto omezení je způsobeno odrazem mikrovlny materiálem - výrobek nebude připraven a zařízení může být poškozeno.

Varování!

Některé typy plechů na pečení litiny mají také smaltovaný povlak, ale musíte se podívat na místo určení určené výrobcem.

Klasifikace: jaké nádobí, pro které nádobí (tabulka)

Kromě výběru materiálu pro přípravu je nutné určit, který typ nádobí je pro troubu lepší. V závislosti na tom, co potřebujete péct, budete potřebovat tlusté nebo tenké dno, protože každý výrobek se vaří při jiné rychlosti ohřevu a teplotě. Pro zjednodušení klasifikace v této oblasti si můžete prohlédnout tabulku:

Cocotte Knedlík Kazaň Terrin Tazhin Brazier Plech na pečení
Juliens,

porce kastrolů,

Vejce Benedikt.

Pečené a komplexní vícesložkové pokrmy. Plov, dušené dušené maso, obiloviny se zeleninou a masem. Masové koláče, foie gras, rybí a masová jídla. Zdravé potraviny bez tuku a přebytečné vody. Masové, zeleninové a vícezložkové pokrmy. Pečené ryby, maso a pečené koláče.

Pokud dáváte pozor na rozdíly mezi metodami přípravy, jsou silnostěnné nádobí navrženo pro dlouhodobé namáčení při nízkých teplotách. Pokud potřebujete vysoké teplo při rychlém chlazení, zvolte tenké plechy z oceli nebo nerezové oceli. Silikonové formy jsou vhodné pro různé způsoby vaření, ale častěji tento formát zahrnuje košíčky a koláče.

Závěr

Vysoce kvalitní nádobí pro troubu musí být charakterizováno vysokou tepelnou odolností a dobrou tepelnou vodivostí pro vaření. Použití v trouběmůžete téměř libovolný druh plechu na pečení, ale ve výběru jsou některé drobnosti v závislosti na připravovaném jídle a použitých funkcích, například kovové předměty jsou nepřijatelné