Keramická pánev: jak si vybrat, výhody a nevýhody

V přípravě závisí nejen na dovednosti hostesky a výrobků, ale také na spotřebičích a náčiních, které se k tomu používají. Keramická pánev je stále populárnější. Ale musíte vědět, jak se dostat falešný, dozvědět se všechny výhody a nevýhody různých výrobců a modelů, stejně jako pravidla pro používání "asistent" v každodenním životě.

Vlastnosti a charakteristiky

Keramická pánev není zcela tvořena tímto materiálem. Na vnitřní a vnější části je nanesena vrstva keramiky a základna je vyrobena z kovu.

Pokud je nákup vysoce kvalitní, jídlo nebude hořet, bude se zahřívat rovnoměrně, pečeně, bude to užitečnější. Je důležité, aby během vaření nedošlo ke změně chuti výrobků. Pánev se snadno myje, má malou hmotnost, je pohodlná. Vhodné pro maso, ryby a zeleninu.

Skutečnost!

Při řádné péči bude akvizice trvat nejméně 8-10 let.

Nejlepší pánve jsou ty pánve, ve kterých se jako základ používá nerezová ocel. Ale jsou nejdražší. Pokud je keramika aplikována na litý hliník, rozdíl bude pouze za nižší cenu, což nemá vliv na kvalitu. Totéž platí pro tepaný hliník. Když je však základem lisovaný hliník, životnost bude mnohem menší.

Mnozí se rozhodnou pro litinovou základnu. Ale je to nesmyslný odpad. Běžná litinová pánev je zárukou téměř věčného použití, ale když je potažena, záleží na ní hodně. Jakmile je poškozen, nádobí se stane nepoužitelným a základna zde nepomůže.

Keramická pánev: Klady a zápory

Panvice potažené kerampou mají výhody i nevýhody. Mezi výhody patří:

  • odolnost povlaku vůči poškození a poškrábání;
  • absolutní jistota. Ani při zahřátí na 450 ° C nejsou toxiny uvolňovány;
  • rovnoměrné zahřívání povrchu;
  • šetří čas;
  • jednoduché mytí. Nemůžete ani použít houbu. Stačí střít ubrousek ubrouskem;
  • vhodné do myčky nádobí;
  • zachování přínosů výrobků.

Existují však také nevýhody. Za prvé, jsou to vysoké náklady. Cena se pohybuje od 800 do 12 000 rublů, v závislosti na velikosti, přítomnosti krytu, výrobci a dalších parametrech.

Je nutné tento výrobek používat opatrně. Pokud ho upustíte nebo zasáhnete, může to býttrhliny nebo dokonce třísky. Může dojít ke zničení v důsledku náhlých změn teploty. Nemůžete dát studenou pánev na již vyhřívaný sporák nebo horkou náhradu pod proudem studené vody. Je zakázáno je namočit a použít pro indukční vařiče (i když existují některé výjimky).

Pravda nebo fikce

Je-li rozhodnutí o potřebě nákupu keramické pánve přesně provedeno, zbývá pouze připravit se na pořízení. Pokud však stále máte pochybnosti, zda je to v domě nezbytné, odpovědi na základní otázky pomohou:

  1. Je pravda, že potraviny připravené v nich jsou výhodnější? Odpověď je rozhodně pozitivní. To je způsobeno minimálním použitím tuku během vaření. I když je také možné vařit v pomalém vařiči nebo v pánvi s vysoce kvalitním nelepivým povlakem bez oleje nebo prakticky bez něj.
  2. Je pravda, že je vhodnější jej používat a péče je minimální. Také pravda. Stačí otřít povrch kuchyňskými ubrousky, nemůžete ani umýt. Stejná péče však vyžaduje teflonové pánve. Umývají se bez námahy a lze je jednoduše otřít ubrouskem. Pokud jde o pohodlí, keramika se může zdát snadnější, pokud byly dříve použity masivní výrobky z litiny. Téměř všechny moderní verze mají nízkou hmotnost a pohodlný tvar rukojeti.
  3. Je pravda, že se jich nedrží? Ano, opravdu. Pokud je povrch rovný, dokud se na něm neobjeví trhliny nebo praskliny, nic se nelepí a nelepí. I když to samé platíNelepivé pánve.
  4. Uvolňuje toxiny při zahřívání? Pokud je povrch neporušený, ne. Ale s vzhledem i jednoho mikrotrhlin, který nebude ani viditelný, ano.

Keramická pánev - skvělý nákup. Ale pokud má kuchyně již nádobí s antiadhézním povlakem, není v tom moc místa.

Pokyny pro výběr

Při nákupu se nemůžete zaměřit na atraktivitu, natož na nízkou cenu. Zde jsou základní parametry volby.

Záruka vysoké kvality krytí trvanlivosti

Bez ohledu na substrát jsou vnější a vnitřní nátěry vždy vyrobeny z vody, písku a jílu. Ostatní komponenty jsou zakázány. Neměly by existovat žádné toxické složky. To je velmi důležité, a proto je nutné před nákupem přezkoumat certifikát kvality výrobků.

Povlakování lze provádět dvěma způsoby:

  1. Nakat. Na podklad se nanese vrstva keramiky a pak se provede lisování. Tyto pánve jsou často vyráběny Číňany. Jsou levnější, ale netrvají dlouho. Určit postup vpřed je jednoduchý. Na povrchu budou viditelné zbytky a deformace.
  2. Postřik. Keramika se již aplikuje na hotový výrobek. Vrstva je silnější, trvanlivější, nedeformovaná.
Paní na poznámce!

Mnozí se snaží vybrat pánev světlé barvy. Ale odstíny béžové nebo slonovinové kosti zaručují absenci syntetických složek ve složení povlaku.

Tvar a velikost

Kulaté pánve jsou vybrány jako standard. Ale je to jen protoneznalost toho, pro jaké jiné formy jsou určeny.

Pro milovníky palačinek a pizzy v pánvi jsou vhodné misky s nízkými stranami, prakticky ploché. Kromě toho může být tato pánev použita pro výrobu palačinek, tvarohových koláčů atd.

Šťavnaté maso a malé ryby s chutnou krustou as minimálním použitím tuků nebo dokonce bez jejich použití se objeví na pánev s rýhovanou vrstvou. Jsou také nazývány "gril". Může být kulatý nebo obdélníkový. Strany musí být vyšší, aby bylo zajištěno rovnoměrné zahřátí potravin.

Viz také

Jak zapálit litinovou pánev

Váš kuchyňský arzenál byl doplněn dalším nákupem - litinová pánev, ale to je smůla: výrobce radí ...

Oválná nebo mírně protáhlá pánev je vhodná pro smažení celé ryby. Ideální pro hašení je pánev s vysokými boky. Plní dvě funkce najednou - pánve na vaření a malou pánev, lze je použít k výrobě jakéhokoliv druhu jídla. Kuželový tvar umožňuje rychle smažit potraviny při vysoké teplotě.

Velikost závisí na tom, jak velké porce budou připraveny. Výrobce krepů není potřebný a pro rodinu dvou osob postačí běžná pánev o průměru 24 cm. Pokud je další dítě, je lepší zvolit velikost 26 cm a v jiných variantách nejméně 26 cm.

Pánve pro plynová a elektrická kamna

Dokumenty na pánvi obvykle uvádějí informace prokterá deska je určena pro výrobek. Chcete-li si být jisti pravdivostí informací, zvažte, že:

  • pro elektrická kamna je nutné zvolit výrobek s plochým dnem, pokud možno rovným. Čím hustší je dotek na kamna, tím rovnoměrnější bude topení;
  • pro plynová kamna jsou vhodnější tenkostěnné nádobí. Elektrické panely jsou více vyhřívané, což přispívá k jeho deformaci;
  • spodní část pánve pro plynový sporák by měla mít přibližně stejnou velikost jako varná deska. Proto je lepší koupit pánve s vysokými stěnami.

Jaký typ pánve je vhodný pro troubu

V troubě je nutné umístit pánev pouze s odnímatelnými rukojetí, víkem s odnímatelnou rukojetí nebo tepelně odolnou rukojetí. Věnujte pozornost rámečku, který umožňuje pohodlné uchycení. Měla by být vyrobena z kovu nebo vysoce kvalitní pryže. Pokud je víko skleněné a má otvor pro páru.

Důležité!

Keramické pánve nedávejte do předehřáté trouby. To způsobuje poškození povrchu.

Další tipy

Dno opatrně zkontrolujte. Mělo by být hladké. To je jediný způsob, jak zajistit rovnoměrné vytápění během vaření. Tloušťka může být 3-7 mm. Čím tlustší je dno, tím déle výrobek vydrží. Zdi potřebují sondovat. Tloušťka by měla být stejná asi 3-5 mm, povrch je hladký.

Tip!

Klepání na dně. Tupý zvuk je známkou vysoké kvality.

Věnujte pozornost peru. Onaby měly být vyrobeny z materiálu odolného vůči teplu, dobře zapadají do ruky. Velmi užitečné, pokud je rukojeť odstraněna. Pak může být pro troubu použita pánev.

Je-li pánev prodávána s víkem, je třeba se ujistit, že je dobře přiléhající, ale bylo možné ji během vaření posunout stranou. V patře musí být ventil pro páru. Rukojeť by se neměla zahřívat.

Která společnost zvolit

Dobrá keramická pánev nemůže být levná. Nejlepší je vybrat produkty od firem, které se osvědčily.

Tefal (Francie)

Výrobky této společnosti jsou vhodné pro všechny typy desek, lišící se v poměrně přijatelných cenách. Dno má tloušťku 5 mm, stěny - 3 mm. K dispozici je zabudovaný indikátor tepla a povrch má nižší porézní hustotu, což zajišťuje těsný kontakt s potravinami. Hlavní výhodou je kompatibilita s indukčními vařiči. Ale ne všechny pánve mají odnímatelné rukojeti a povlak je někdy krátkodobý.

Ballarini (Itálie)

Poměrně známý výrobce na evropském trhu. Výrobky jsou trvanlivé. Pánve se rychle zahřívají. Základem hliníku je přídavek mědi pro větší pevnost. Absolutně bezpečné. Barva je většinou bílá, i když na vnější straně mohou být jiné odstíny.

Rondell (Čína)

Společnost vyrábí keramické pánve za nízkou cenu. Panvice jsou většinou univerzální, vyrobené z vysoce kvalitních materiálů. Spodní astěny 3 mm. Silnější jsou velmi vzácné, ale díky speciální technologii třívrstvého lisování slouží poměrně dlouhou dobu. Mezi nedostatky lze identifikovat zákaz používání indukčních varných desek a mytí v myčkách nádobí.

Mark Vari (Rusko)

Panely se vyrábějí podle jedinečného způsobu odlévání a poté se provádí postřik, který zaručuje zvláštní pevnost. Vhodné pro všechny typy desek, včetně indukce, ale pouze s adaptérem.

Péče o keramickou misku

Je velmi zklamáním, když se pánev pro domácí zvířata stane nepoužitelným. Důvodem může být samozřejmě špatná kvalita. Ale hodně záleží na péči.

Skutečnost, že pánev s keramickým povlakem nelze podrobit teplotním změnám a namočit, jsme již řekli. Ale také by neměly být příliš často umývány, otírány kovovou houbou, zapáleny přílišným ohněm.

Před prvním použitím pánev opláchněte pod tekoucí vodou, otřete do sucha a otřete rostlinným olejem. Nechte stát jeden den a můžete začít vařit. Doporučuje se narušit potraviny dřevěnými lopatkami nebo silikonem.

Poradenství!

Čistou pánev namažte jednou měsíčně. Jeho životnost tak vydrží významně.

Pokud se na povrchu objeví skvrna, kterou nelze odstranit běžnou houbou, vytvořte kaši sody, naneste ji na nečistotu a nechte ji 20-30 minut. Dobře čistí keramický povlak melaminovou houbou.Ale vzhledem k tomu, že existuje více a více sporů o jeho bezpečnost, je lepší aplikovat ji pouze na vnější povrch.

Pamatujte, že výskyt trhlin ukazuje, že již není možné použít keramickou pánev. Přítomnost mikrotrhlinek může znamenat pálení jídla.

Viz také

Jak vyčistit pánev s keramickým povlakem

Mnohé ženy v domácnosti milují keramické nádobí z několika důvodů: je příjemné vařit, jídlo nespaluje ...

Recenze

Lepší hodnocení skutečných lidí, žádná reklama nemůže být. Studujte je a vyvodte správné závěry.

Natalia, 34 let

Snil o keramické pánvi, ale v době nákupu se díval pouze na vzhled. Vyberte si jasnou, červenou. V důsledku toho mi sloužila přesně 2 měsíce. Nejprve se barva na dně odloupla, pak se objevily skvrny uvnitř. Během zahřívání z rukojeti vycházel nepříjemný zápach, i když se nezahříval. Zřejmě jsem se stal majitelem zboží z Číny. V době nákupu jsem nevyžadoval žádné certifikáty, ani jsem o nich nepřemýšlel. Nyní budu přistupovat k výběru zodpovědněji, což si přeji i já.

Kateřina, 27 let

Mám tři keramické pánve od společnosti Tefal. Jeden pro palačinky, druhý hluboký jako pánev a třetí univerzální. Cítím se jako kuchař, když vidím, jak se dno zahřívá. Vaření je radost. Používal jsem je déle než osm měsíců, až do poškozenížádný Jednou dokonce padl na podlahu, ale nic se nestalo. Věřím, že pokud si koupíte takovou pánev, pak slavnou značku. Levné je imaginární spoření.

Keramické pánve na smažení, jejichž výhody a nevýhody jsou vám nyní známy, teprve před několika lety nahradily teflon, ale mezi evropskými ženami se staly velmi populární. Jsou krásné, pohodlné, umožňují vařit chutné a ekonomické. Je pouze nutné dodržovat pravidla péče o nádobí a dávat pozor při výběru.