Jak ukládat ananas na měsíc?

Ananas v domě vytváří pocit oslava, tak často se toto exotické ovoce kupuje dlouho před novým rokem. Aby se zabránilo zkáze, musíte dodržovat všechna pravidla týkající se toho, jak ukládat ananas až do nového roku doma. Tam je několik nuance zachovat chuť a komoditní kvality exotického ovoce.

Výběr

Klíčem k dlouhodobému skladování a udržování původních vlastností ananasu je správný výběr pro nákup. Věnovat pozornost pravidlům je možné vyzvednout ovoce, které bude snazší udržet beze změny a neztratit původní chuťové vlastnosti před novým rokem. Chcete-li najít vynikající exotické, musíte zajistit následující vlastnosti ovoce, když si koupíte:

  1. Zralé a čerstvé ananasy mají vždy zelené a malé listy. List je snadno oddělen od ovoce, když je zcela zralý.
  2. Dobrý exotický má průměrnou velikost a jeho váha je cítit v jeho rukou.
  3. Zralé ovoce vždy produkuje bohatý, nasládlý, charakteristický ananas,aroma. Ale zápach by neměl být vnímán jako fermentovaný.
  4. Barva plodů je nazelenalá nebo žlutá - v závislosti na odrůdě.
  5. Dno tropického ovoce nemá žádné známky plísně.
  6. Kůže plodu je jasná, lesklá, jasně segmentovaná a bez trhlin.

Pozor!

Je nutné vyhnout se starým, vrásčitým, suchým exotikám. Měkké oblasti, tmavé skvrny, zažloutlé listy - to jsou známky zralého ovoce. Taková exotika je nežádoucí získat - mají krátkou trvanlivost. Také chuťové vlastnosti zkaženého ovoce ne vždy splňují očekávání - při odběru vzorků buničiny může zůstat zkažená pachuť.

Na trhu jsou často nabízeny nezralé ananasy, což je běžná praxe. Ale ne všechny takové nezralé plody mají příjemnou chuť a neztratily své vlastní kvality v obchodě. Aby nedošlo k omylu při výběru, nákup není nejlepší exotické ovoce, a ananas zůstal čerstvý před novým rokem, musíte vzít v úvahu následující faktory:

  1. Ananasy nejsou dozrávány poté, co byly sklizeny, pokud ovoce nebylo vybaveno vhodnými podmínkami. Proto je nutné zvolit čerstvé ovoce - to je záruka dlouhé doby skladování.
  2. Při nákupu exotických by měl být vybrán plod, který má hnědou zlatou barvu na slupce.
  3. Je nutné sladit parametry ananasu s jeho hmotností. Některé bezohledné obchody před položením na pultnamočit ovoce - dává váhu, ale nezlepšuje chuťové vlastnosti.
  4. Exotické by neměly být vlhké na dně, ale povrch ovoce je měkký.

Výběr správného ananasu je zárukou dlouhé doby skladování a zárukou, že se náhle nestane plesnivým. Tyto vlastnosti vám umožní vychutnat si plnou chuť exotického ovoce na novoročním stole. Také podle těchto pravidel zajišťuje, že i při brzkém získávání exotických, při dodržení skladovacích norem zůstane ananas až do oslavy.

Skladování ananasu doma

Chcete-li získat lahodný ananas, chcete si vybrat odrůdy dezertů, které mají velké váhy. Ananasy s malými šupinami mají výraznější kyselost. Takové ovoce se používá k vaření. Exotika s výraznou silnou specifickou chutí se nedoporučuje skladovat, ale jíst ihned po nákupu. Tyto plody se rychle zhoršují, protože jsou plně vyzrálé. Hlavní doporučení, jak uchovávat ananas doma:

  1. Optimální skladovací teplota exotického ovoce je 7-8 ̊С. Taková značka teploměru slouží jako záruka, že ovoce zůstane po dobu 2 týdnů, aniž by ztratilo počáteční vlastnosti a vzhledové vlastnosti.
  2. Před odesláním ananasu k uskladnění na chladném místě musíte ovoce zabalit papírem, dát do sáčku s otvory, nebo zabalit do kusu bavlněného hadříku. Několik exotických nelze zabalit do jednoho balení. Také nežádoucítak, aby byl pytel /tkanina pootevřený, může být ananas krmen nepříjemnými pachy nebo může „sousedům“ sdělit svou vlastní chuť.
  3. Když je exot udržován v chladu, měl by být několikrát denně otočen.
  4. Pokud teplota skladování nedosáhne 7 ° C, ovoce zamrzne a může ztratit chuť a vzhled v důsledku nevhodných podmínek.
  5. Když teplota skladování přesáhne 8 ° C, exot se zkazí - ananas roste plesnivý, putuje nebo se začíná hníst.
  6. Vlhkost v místě skladování exotického ovoce musí být od 90%. Pokud toto pravidlo porušíte, ovoce roste mírněji, mizí, mizí a stane se bez chuti.
  7. Je-li exot zakoupen nezralý, smí se skladovat ananas při pokojové teplotě, doba trvání povoleného období je však zkrácena na 3 dny. Během této doby se exotika stává více vonnou a získává zlepšené chuťové vlastnosti vzhledem k době nákupu. Je nutné sledovat vlhkost (od 90% v interiéru) a na ananasu nevznikají žádné tmavší plochy.
  8. Když exotus zamrzne, trvanlivost ovoce dosáhne 3 měsíců. Před zmrazením musí být ovoce oloupáno, nakrájeno a vloženo do sáčku, který bude následně svázán.

Není nutné být horlivý s rozbíháním ovoce - je možné dodávat ovoce a pak ho znovu postavit na bok. Je také dovoleno jednoduše přemístit exotické ovoce na druhou stranu v chladničce, aniž by se nejdříve odstranil obal nebo hmota,ovoce, které je zabaleno, před odchodem na chladné místo (v suterénu, v prostoru pro zeleninu v chladničce, na proskleném balkónu a podobně).

Životnost ananasu doma

V běžném stavu, tj. Když ananas není zmrazen, ovoce nemůže být skladováno po dlouhou dobu. V této exotické je podobné bobule, jako jsou jahody nebo maliny. Nejlepší způsob, jak zachovat ananas až do Nového roku je odesílání exotických v oddělení zeleniny v chladničce (od 6 do 9 ° C), ve kterém ovoce může ležet asi 10-12 dnů. Pokud je teplota vyšší, může dozrávání ananasu pokračovat a exotické ovoce se rychleji zhorší - začne hnít.

Zralý exot lze skladovat na chladném místě ne déle než 1 den. Je také nemožné udržet ananas na balkóně po dobu delší než 3 hodiny. V chladničce si plátky exotického ovoce zachovávají aromatické vlastnosti pro 2, ne více než 3 dny. Pokud na ně leží nekryté, při pokojové teplotě a přímém slunečním světle, kousky ovoce vyschnou a stanou se nechutnými.

Možnosti úložiště

Chuť a vzhled exotů je možné zachránit bez nadměrného plýtvání časem, úsilím a penězi. Hlavní věc je správně určit počáteční stav exotického ovoce, to znamená, že ovoce dozrálo nebo bylo koupeno nezralé. Existují 3 možnosti pro uložení ananasu doma, které jsou odlišné.založené na počátečních vlastnostech exotického ovoce:

  • při teplotě místnosti;
  • zmrazené;
  • v lednici /balkon /sklep.

Jedná se o „domácí možnosti“, neexistuje žádný způsob, jak vytvořit vlastní podmínky, které jsou určeny pro ananas v průmyslovém měřítku. Exotické ovoce v podnicích je skladováno v důsledku působení plynu - ethylenu. Ale zčásti je možné provést imitaci - exotické ovoce by mělo být umístěno do středu volně ložených nádob a ukládat ananas s jinými druhy ovoce (pomeranče, mandarinky, banány a podobně). „Prostředí“ ananasu zdůrazňuje velmi ethylen, který urychluje stárnutí ananasu.

Důležité!

Okolní exotické ovoce musí být nepoškozené a husté.

Chladírenský sklad

V chladničce by mělo být v oddělení pro zeleninu uchováváno exotické ovoce. V tomto provedení si ovoce uchová svou vlastní strukturu a chuťové vlastnosti. Je však nežádoucí, aby exotika, která je v chladničce, byla zmrazena - to negativně ovlivní chuť a strukturu ananasu. Základní podmínky, které musí být splněny při skladování ovoce v chladničce, jsou:

  1. Exot je skladován v oddělení zeleniny, ale je izolován od jiných produktů, zejména se silným zápachem.
  2. Zvýšená úroveň vlhkosti, vyšší než doporučená, s vysokou pravděpodobností povede k hnilobě exotického ovoce.
  3. Pokud je ovoce již rozřezané nebo loupané, je to nutné dříveZabalte ananas do přilnavé fólie v chladničce.

Pokud exot není jediným „obyvatelem“ prostoru pro zeleninu v chladničce, je třeba prozkoumat všechna ostatní ovoce a zeleninu v okolí. Pokud jsou na okolních výrobcích známky plíseň nebo jiné poškození, musí být takové ovoce odstraněno. Při kontaktu se zkaženým ovocem se ananas rychle zhoršuje, protože je velmi citlivý na plísně a rychle se hnije. Nejlepší možností jsou všechny produkty v prostoru pro zeleninu přibližně ve stejném věku.

Skladování v suterénu /sklepě

Je přípustné skladovat ananas v suterénu, ale pouze v případě, že je obal vhodný. Perforovaný celofán působí jako takový obal a exotické ovoce je zabaleno po bavlněné tkanině. Je nutná přírodní hmota, aby ovoce nebylo příliš pokryto kondenzátem. Často v podkladech a sklepech s nadměrně vysokou vlhkostí, což je ideální prostředí pro vývoj hub.

Tkanina absorbuje přebytečnou vlhkost a neumožňuje exotiku začít kořist nebo hnilobu. Tkanina musí být denně kontrolována - když je tkanina mokrá, tkanina je nahrazena čistou a suchou tkaninou. Polyethylen s otvory současně zabraňuje nadměrnému hromadění kondenzátu a zabraňuje tvorbě tzv. „Skleníkového efektu“. Také celofán neumožňuje, aby se textilie rychle nasákla vlhkostí.

Skladování na balkóně

Při skladování exotik na zasklené lodžii nebo na balkóně je nutné zajistit, aby teplota byla udržována v teplotním rozmezítato místnost nebyla nízká. Pokud indikátor teploměru přejde na mínus, je žádoucí přemístit exotické ovoce do prostoru pro zeleninu v chladničce. Zabrání se tak zamrznutí ananasu a tím i ztrátě chuťových vlastností ovoce. Také za předpokladu, že venkovní teplota vzduchu je nestabilní, ani menší výkyvy nezlepší výkon ananasu.

Zmrazení

Je povoleno skladovat exot ve zmrazené formě po dobu až 4 měsíců. Před odesláním do mrazničky se oloupá a nakrájí na malé řezy. Výsledné kusy jsou rozloženy na prkně v 1 vrstvě, pokryté lepící fólií a zaslány k zmrazení po dobu 1 dne. Po zmrazení jsou řezy ananasu vyjmuty z mrazničky, rozloženy na porce a jednotlivé balíčky, které jsou dlouhodobě zasílány do mrazničky.

Důležité!

Nelze znovu zmrazit - exot ztrácí svou chuť a další vlastnosti.

Při pokojové teplotě

\ t

Při pokojové teplotě a vlhkosti nelze dlouhodobě ponechat zralý ananas - exotickou ovocnou kořist (plesnivou, kyselou, začínající hnilobou, suchou a podobně). V místnosti, ovoce může být ponechán pouze s plány jíst v příštích 2-3 dnů. Skladování při pokojové teplotě je přípustné pouze tehdy, je-li dodrženo každé z těchto pravidel:

  1. Místnost by neměla mít vysokou teplotu, nejlepší volba - 18-20 ° C.
  2. Vlhkost v místnosti je asi 90%.
  3. Exot leží na dobře větraném, tmavém místě.
  4. Když není uložen 1 ananas, vzdálenost mezi plody je od 10 cm.
  5. S horizontálním uspořádáním exotiky je nutné ji otočit na druhou stranu po dobu 40 minut, 4krát denně.
  6. Doba použitelnosti ovoce nepřesahuje 3 dny s nezralým exotem a 1 den se zralým ovocem.

Tropické ovoce se nakupuje s rezervou, což je vysvětleno neochotou lidí kupovat exotiku s prémií před novým rokem. Takové plody jsou nezralé a ještě nemají bohatou chuť. Aby rodák z tropů mohl dozrát v čase, doporučuje se otočit ovoce vzhůru nohama. Dříve bylo exotické ovoce odříznuto od růžice listů. Takový výrobek však musí být spotřebován do 3 dnů.

Jak chránit před reanimací plísní a ananasu

Vzhled plísně je běžným problémem při skladování tropického ovoce. Vzniká při nedodržení každého ze skladovacích pravidel a za ne zcela vhodných podmínek, ve kterých exot leží. Forma je často důsledkem nedodržení teploty skladování a vlhkosti v místnosti. Formování začíná při teplotě 12 ° C po dobu 4 dnů nebo déle. Takéformy se tvoří na úrovni vlhkosti nad 90%.

Dodržování každé z norem skladování není vždy klíčem k úspěchu při zachování původních vlastností tropického ovoce. To proto, že značný vliv na dobu skladování bez poškození závisí na podmínkách přepravy z místa růstu do skladu. Když se exot začne zhoršovat, je možné přijmout taková opatření:

  1. Oloupejte a nakrájejte na kroužky.
  2. Odstraňte každou zatemněnou část buničiny a zabalte plátky do jednotlivých obalů z lepicí fólie s následným přenesením do chladničky.
  3. Když jsou „zranění“ malá, není nutné je čistit - je možné taková místa vyříznout, zabalit do papíru nebo bavlněného hadříku a poslat je do prostoru pro zeleninu.
  4. Pokud potřebujete skladovat delší dobu, nemůžete uchovávat krájeného ovoce v chladničce - vyžaduje se zmrazení nebo konzervace.

Ananas - exotické ovoce pochází z tropů, které nelze dlouho skladovat čerstvé. Pro zachování původní čerstvosti po dobu 2 týdnů je však možné. Pokud potřebujete zachránit kvalitu exotiky po dobu 2 týdnů, je nutný mraz. Ale pokud se budete řídit každým z pravidelmráz, kvalita buničiny a chuť se neliší od čerstvého ananasu.